Нов ден - нов протест срещу властта. Това е формулата на последните няколко дни в София, а вече и в редица градове в България.

Снимка: Евгений Милов

 

Хиляди българи неуморно се събират вече шеста поредна вечер на площада пред Министерския съвет в София, където призовават министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев да подадат оставка. 

Снимка: Евгений Милов

Шест дни, белязали центъра на столица с възгласите "Оставка" и "Мафия" на протестиращите - предимно млади хора и майки с деца, разочаровани от корупцията в страната.

Снимка: Евгений Милов

Това пролича и в креативните послания, които протестиращите отравиха към властта - от рода на "Оставка & Chiil", "Бездушието вреди сериозно на Вас и на другите около вас", "Мафията ке падне".

Снимка: Евгений Милов

Някои дори оприличиха протеста на своебразен "държавен дезинфектант" срещу корупцията и беззаконието в страната, който "премахва мафията".

Снимка: Евгений Милов

"Няма да се уморим да идваме да протестираме, докато няма оставка на престъпната шайка! Получихме подкрепа от САЩ, Франция и Европейската комисия. Получихме подкрепа в толкова много градове на България и чужбина. Силни сме, защото сме заедно", казват организаторите на протеста "Да защитим демокрацията".

Снимка: Евгений Милов

Снощи протестът пред Министерски съвет рязко ескалира, като протестиращи се опитаха да щурмуват сградата на бившия Партиен дом и потрошиха вратите на сградата.

Напрежението от протестите отекна и в Народното събрание: "Власт не се взема или дава с кръв", категоричен беше Тома Биков. Депутатите от БСП обявиха, че осъждат нападението над сградата на бившия Партиен дом при протестите от снощи, но са категорични - хората са по площадите заради социалната несигурност и неяснота накъде върви България.

Протестите в най-бедната и корумпирана страна от ЕС продължават за седми ден и днес.

Снимка: Евгений Милов

Как изглеждат лицата и посланията от поредния ден на протеста "Да защитим демокрацията" вижте от снимките в галерията по-горе.

Интересувате ли се от протетите и политическата ситуация в България?