Молците, заедно с комарите и хлебарките, винаги са напаст, срещу които битката продължава и не й се вижда края. Особено неприятен е моментът, когато извадим любимия си пуловер на есен и го видим целия на дупки, прояден от молци. За да избегнем тези трагични преживявания, сега, когато правим сезонни реформи на гардероба си, е време да помислим как да предпазим зимните дрехи, особено тези, които са от естествени материи.

Вместо химията и неприятната натрапчива миризма на нафталина, ви предлагаме да си измайсторите сами няколко благоуханни и красиви торбички с лавандула и етерични масла.

Освен че ароматът е много по-приятен и нежен, действието им е в пъти по-ефикасно. Приготвянето не изисква нито средства, нито кой знае колко време. Тук предложеното количество е за 5 торбички, но вие може да си направите според нуждите си и повече.

За целта ви трябват:

10 с.л. сушени лавандулови цветчета
20 капки етерично масло от лавандула
10 капки евкалиптово масло
20 капки етерично масло от кедрово дърво
5 пъстри парчета плат – 20 на 20 см, нарязани на квадрати
панделка
ножица

Смесете в голяма купа лавандуловите цветчета с етеричните масла. Разбъркайте добре, докато маслата хубаво се абсорбират от билката. Прехвърлете уханната смес в стъклен буркан, затворете го добре и го оставете да престои поне 24 часа, за да може маслата напълно да попият.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Разстелете парченцата плат върху масата и поставете върху всяко от тях по 2 с.л. от лавандуловата смес.

Приберете краищата им, завържете с красива панделка и разпределете ароматните торбички между дрехите в гардероба.

Това е всичко, което зависи от вас. Останалото е работа на очарователните малки пъстри кесийки.