Сигурно се чудите как един човек започва да се занимава с изработка на макети на възрожденски къщи? Веднага ще ви отговорим – любовта към изкуството, природата, вдъхновението. А най-голямата предпоставка това да се случи с Андрей Дъвков е районът, в който е роден и живее – живописният родопски град Сърница, в близост до който се намират уникалните автентични български села Ковачевица и Лещен.

Там за първи път му идва идеята да се занимава с подобни проекти, сблъсквайки се с неповторимата архитектура на българските възрожденски къщи, бита и начина на живот на хората в Родопите.

Естествено в началото Андрей Дъвков не предполага, че това, което прави е уникално, автентично и безценно. Преди година в дома си в град Сърница прави първия макет, а след него и още два. Те стават част от изложба в Пловдив, която се радва на голям успех. Родопчанинът получава огромна поръчка от 30 къщи. Но знаете ли всъщност, че изработката на една подобна къща отнема около 20-25 дни? Не. Очевидно и хората, направили поръчката, не знаели. А също и че това не е основното занимание на Андрей Дъвков, а просто хоби, с което запълва пълноценно времето си.

 



Споменахме, че правенето на точно такива макети е безценно. Но в днешно време всички безценни неща си имат цена. За Андрей обаче правенето на възрожденски къщи никога не е имало цел печелене на пари, затова и когато го питат за първи път колко струва макетът, той отговорил 200 лева. Истинската цена на това да дялкаш, шлифоваш, изрязваш, боядисваш и да правиш това с любов в продължение на почти месец, не е 200 лева, нали?

Към всичко това трябва да споменем, че къщите се правят от отпадъчни материали, които в същото време са екологични – камъните, дървото, дори боите, с които се боядисват отделните елементи, са изцяло безвредни.


Равносметката за една година вдъхновение за Андрей Дъвков е 39 направени уникални модела, от които нито един не прилича на другия. Можете да разгледате неговата страница във фейсбук и да почерпите от българския възрожденски дух с пълни шепи.