Само преди 5 седмици за пръв път гушнах дъщеря си Дж. К. и моментално начинът ми на мислене се промени във всяко отношение. Някои от нещата са съвсем различни – никога например не съм си мислел, че ръката ми един ден ще е омазана с ако и от това няма да ми се повръща. Други неща обаче само се засилиха - като ненавистта ми към астрологията. И ако преди просто ми беше смешно, сега искрено се дразня.

Снимка: istockphoto.com

Още при първото посещение при педиатъра научихме каква личност ще е Дж. К., защото се е родила на 11 август и е зодия лъв. Оказа се обаче, че за лекарката е по-лесно да предскаже бъдещето на детето ни, отколкото да разбере от какво са пъпчиците, които се появиха по лицето ѝ няколко седмици по-късно (да, мислим за смяна на педиатъра).

Докато съпругата ми беше бременна, страшно много хора възкликваха „О, Девичка“, когато им казвахме кога е терминът. Дж. К. изглежда обаче също като родителите си се дразни някой да се прави на врачка около нея и се роди изненадващо две седмици по-рано.

Снимка: istockphoto.com

Сега, за много хора сигурно ще е странно, че някой може да изпитва такива чувства към астрологията, но ние със съпругата ми не сме никакви фенове на религията, суеверията и псевдонауката… а астрологията е комбинация от трите. Суеверие, защото повечето хора уж не вярват в зодии, а само за това говорят; религия, защото вярващите в зодии питат „а ти каква зодия си?“ със същата страст, с която религиозните секти питат „а ти приел ли си Господ Бог Исус Христос за свой личен спасител и изкупител““; и псевдонаука, защото това, че назоваваш реални небесни тела, не означава, че можеш да предскажеш дали някой ще има успех в любовта или не.

Решили сме да дадем на дъщеря си колкото се може по-ясна представа за произхода на религиите и суеверията, но това, с което изглежда ще трябва първо да започнем, е астрологията. Иначе рискуваме до края на живота си да е убедена, че понеже е родена между 23 юли и 22 август, споделя същия характер и съдба като всички хора, родени на някоя от тези дати. Добрата новина е, че няма да ни е толкова трудно – все пак дъщеря ни е кръстена на писателката Дж. К. Роулинг, която осмива астрологията в книгите си (включително в „Хари Потър“, в която се разказва за общество от магьосници).

Снимка: istockphoto.com

Именно по тази причина се влюбихме в количката, която купихме. На нея са нарисувани планети, комети, слънца, орбитални станции и астронавти. Надяваме се още от малка да разбере, че когато погледне към Космоса, трябва да вижда безброй много трудни въпроси, а не лесни отговори за това как да се облече или кого да обича.