Двайсетгодишната Мелиса Рауф е една от 40-те финалистки, които се борели за короната на конкурса "Мис Англия". Рауф обаче e единствената участничка, която се състезавала без грим. Това се случва за пръв път от от 94 години.

Мелиса искала да насърчи естествената красота и да се противопостави на установените в последно време стандарти, които присъстват навсякъде в социалните медии.

Рауф започнала да се гримира още като малка, когато не се е чувствала уверена във външния си вид.

"Никога не съм смятала, че отговарям на стандартите за красота. Наскоро приех, че съм красива в собствената си кожа и затова реших да се състезавам без грим. С грим съм изцяло скрита. Това е моята същност, не се страхувам да споделям коя съм. Исках да покажа коя е Мелиса в действителност" - заявява участничката, стигнала до финала.

По време на конкурса много момичета и жени подкрепят Рауф. Впоследствие движението Bare face набира все по-голяма популярност.

Организаторката на конкурса "Мис Англия" Анджи Бийзли въвежда кръг без грим през 2019 г., когато забелязва, че повечето участнички изпращат силно редактирани снимки или със слоеве грим.

За CNN тя заявява, че Мелиса всъщност е изпратила много силно послание. 

"Всички жени имаме избор да правим каквото искаме с външния си вид. Твърде често се случва да се чувстваме така, сякаш трябва да променим себе си, за да се впишем в стандартите на обществото, а това може да има опустошителни последици за психичното ни здраве. Като жени трябва да можем да се представяме по какъвто и да е начин, просто защото това е нашият избор и да се чувстваме най-добре като себе си." - категорична е Мелиса. 

За нея е важно да насърчи жените "да покажат кои са в действителност, без да е необходимо да се крият зад грим и филтри в социалните медии".


КАК ИЗГЛЕЖДАТ ДРУГИ ЗВЕЗДИ БЕЗ ГРИМ - ВИЖТЕ ТУК