Всяка от тези ексфолиращи маски оказва удивително въздействие върху кожата както на лицето, така и на цялото тяло. Масажът с тях стимулира циркулацията на кръвта, тонизира, освежава и подхранва кожата на лицето, като същевременно помага и в борбата срещу целулита.

Скраб с лимон и захар

Особено подходяща е за кожа, предразположена към акне и червени петна. Достатъчно е с 1 с.л. да издълбаете вътрешността на ½ лимон и да я поръсите отгоре със захар. Маската се втрива с нежни движения върху лицето, оставя се да престои не повече от 10 минути и се изплаква първо с топла, а след това – с хладка вода.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Пилинг с мляко и мед

Тази гладка и кремообразна пилинг маска не само, че ухае прекрасно, но притежава вълшебно действие - приложена сутрин върху лицето, тя оставя кожата хидратирана през целия ден! Особено подходяща е за нормална и суха кожа. Приложена върху мазна кожа, съществува вероятност този тип кожа да реагира слабо на млякото. За по-силен ексфолиращ ефект към съставките може да се добави и малко захар. Бялата е по-фина в сравнение с кафявата и е с подчертано по-мек ексфолиращ агегент от този на кафявата.

 

Пилинг с цитрусови кори

Лимонът и всички останали цитрусови плодове са неизменна част от съставките, влизащи в най-добрите домашни козметични маски. Причината е във високата киселинност в тях, която оказва особено благоприятно въздействие при отстраняването и почистването на кожата от мъртвите клетки. В случая е достатъчно само да втриете в продължение на 1-2 минути върху кожата си кора от портокал, лимон или грейпфрут.

 

Пилинг с морска сол и зехтин

Морската сол е толкова добра за ексфолиране на лицето, колкото и захарта. Рецептите с участието на сол са многобройни. Една от най-добрите и препоръчвани по цял свят обаче е маската от зехтин и морска сол. Достатъчно е към 1 ч.л. сол да се добавят няколко капки зехтин или олио от гроздови семки. Течността се втрива с нежни масажиращи движения върху лицето, оставя се да престои 20 минути и се измива с хладка вода.

 

Пилинг с овесени трици и мед

За разлика от екфолиантите със захар или сол, маската с овесени трици действа на изключително фино ниво. Меката формула на триците действа безкрайно нежно и успокояващо на кожата, като същевременно деликатно я почиства от повърхностния слой мъртви клетки. Маската е особено подходяща за хора с чувствителна и лесно раздразнима след ексфолиация кожа. Нанася се с нежни масажиращи движения, оставя се да престои 10 минути, след което се измива първо с топла, а след това – с хладка вода.