Холивудският чаровник Робърт Патинсън беше обявен за най-красивият мъж в света според научни изследвания относно какво предсталява "перфектното лице", съобщава "Дейли мейл".

Проучването установява, че 33-годишният британски актьор има 92,15% "точност" към "златното сечение" за красота Фи (φ), за което се твърди, че измерва физическото съвършенство.

Очите, веждите, носът, устните, брадичката, челюстта и формата на лицето на актьора са били измерени редом с лицата на други знаменитости, като това на Патинсън се доближава най-много до идеала на древните гърци за съвършенство.

Класацията е направена с помощта на най-новите компютризирани техники за картографиране на лицето от специалиста по естетическа хирургия на лицето д-р Джулиан Де Силва, който използва технологията в работата си.

Снимка: Getty Images

"Робърт Патинсън беше явният победител, когато всички елементи на лицето бяха измерени за физическо съвършенство", казва д-р Де Силва.

"Тези нови техники за компютърно картографиране ни позволяват да разрешим някои от загадките относно това, което прави човек физически красив и технологията е полезна при планирането на операцията на пациентите", допълва ръководителят на центъра за пластична хирургия в Лондон.

Снимка: Getty Images

Вижте как изглежда Топ 10 на най-красивите мъже в света според "златното сечение":

1. Робърт Патинсън - 92,15%

2. Хенри Кавил - 91,64%

3. Брадли Купър - 91,08%

4. Брад Пит - 90,51%

5. Джордж Клуни - 89,91%

6. Хю Джакман - 89,64%

7. Дейвид Бекъм - 88,96%

8. Идрис Елба - 88,01%

9. Кание Уест - 87,94%

10. Райън Гослинг - 87,48%