Веждите са особено важна част от лицето. ЗАко експериментирата с формата, чупката и цвета им, ще забележите, че може коренно да промените изражението си. Някои хора си мислят – та, това са просто вежди, какво толкова може да им се промени. Истината е, че гримьорите истилистите показват нови визии почти всеки сезон. Естествено следването на тези тенденции трябва да се ръководи най-вече от индивидуалното излъчване. Не всичко,което е актуално, ще седи добре на всяко лице.

Форма

Класическата форма се основава на едно правило, което следват художниците и фотографите – златното сечение. Това не са просто няколко линии, разположени по определен начин помежду си, това е цяла система, която съобразява баланса между различни обекти. В случая това е отстоянието между очи, нос, чело, съобразени с размера на лицето. От значение, разбира се, са и други характеристики – острота или закръсгленост на чертите, например. Ето защо трябва много внимателно да се подходи към оформянето. Най-хубавото е, че винаги могат да се нанасят корекции. Дори и най-добрата козметичка, с дългогодишен опит и много препоръки, няма да отдели толкова време, че да огледа лицето ви и да съобрази идеалната форма на веждите ви от първия път. Идеалните вежди понякога се получават и съвсем интуитивно, следвайки собствените си представи за красота.

Снимка: iStock

Широко разпространена заблуда е, че тънките вежди ни правят по-възрастни.  През 30-те години на 20 век се е считало, че веждите, които са по-дебели от конец, са признак на дивашки вид.

Разделете мислено лицето си на 3  части и поставете хоризонтална линия на първата. Ако се доверявате на този принцип, това е линията, която трябва да следват веждите ви. Остава само да коригирате нагоре и надолу.

Цвят

Обмислете добре точния нюанс, като се консултирате със специалиста в салона за красота, в магазина, и си отделите достатъчно време пред огледалото. Разликата в нюансите идва не само от цветовете, но и от средството, с което оцветявате веждите си – молив, гел, туш, сенки и др. за максимален ефект ползвайте мек молив или сенки за вежди, които се нанасят със специална четчица. Ако харесвате по-наситените вежди, използвайте  по-твърди и тъмни моливи, а също и пудра за вежди. Ако имате гъсти вежди, вземете си цветен гел, който ще укроти косъмчетата.
Ако искате дългосрочно оцветяване, внимавайте много с избора, защото често хората остават недоволни от резултата. Преди да го направите, покажете на специалиста с какво сте оцветявали веждите си до този момент. Ако сте свикнали с този нюанс, това много ще му помогне да избере максимално близкото.

Цветът на веждите трябва да бъде съобразен с цвета на косата и най-вече на корените. За естествен вид този цвят не бива да се различава с повече от два тона от цвета в основата на скалпа. Важен критерий при избора на цвят са вашите предпочитания и характер – колкото по-ярки са веждите, толкова по-остро ще е изражението на лицето ви. Дамите, които търсят повече внимание, подчертават веждите си доста.