Благодарение на високото си съдържание на минерални вещества, макро- и микроелементи, морската сол е известна с безспорните си лечебни качества. Освен като елексир срещу главоболие, синузит, възпалени сливици, простуда и отоци, тя се слави и с широкото си приложение в козметичната практика.

Морската сол възстановява жизнените функции на клетките, тонизира и изглажда кожата, доставайки й от богатия си арсенал вещества. Благотворното влияние на морската сол върху кожата не свършва до тук. Този универсален лек на кристалчета стимулира кръвообръщението и осигурява на кожата допълнителна защита срещу неблагоприятните въздействия на околната среда. Чудотворно е и регулиращото действие на морската сол. Хидратира и омекотява сухата кожа, а мазната предпазва от прекомерно омазняване.

Ето едно предложение за маска с морската сол, която ще ободри, освежи и подмлади уморената и повяхнала кожа:

2 с.л. морска сол се разтварят в 1 кафена чашка вода. Лицето се намазва с растително масло. Връхчетата на пръстите се потапят в солената вода и се нанася с нежни кръгови движения върху омазнената кожа. Отгоре се поставят неколкократно компреси, напоени в същата "морска вода". Накрая остатъкът от емулсията се попива със суха памучна кърпа.