Ако използване правилно козметичните продукти с ретинол, може да се справите успешно с акнето, тъмните петна, фините линии, бръчките, разширените пори, с прекомерното омазняване и неравномерната текстура. Дерматологът д-р Самер Шокър от Amber Beauty Club обещава, че промяната няма да е моментална, но е гарантирана.

Тази чудотворна съставка за кожата, ретонолът, засилва производството на колаген, заздравява епителния слой, увеличава нивата на хиалуронова киселина и предпазва от поява на бръчки. Крайният резултат е по-плътна и по-стегната кожа. Ретинолът е химично съединение, производно на витамин А. Първоначално става популярен като козметично средство против акне, но в последствеи печели популярност с регенериращия си и подмладяващ ефект върху кожата. Приложението на продукти с ретинол може да ви се стори объркващо, тъй като е с малко по-висока степен на трудност от по-дружелюбните съставки за грижа за кожата, като хиалуронова киселина, например. Ретинолът прави кожата много по-чувствителна към слънчева светлина, така че не е разумно да се нанася непосредствено преди да излезете навън. Препоръчително е да се прилага през нощта. На второ място, може да раздразни кожата ви преди да привикнете към съставката. 

„В първите дни, когато започнете да използвате ретинол, може да забележите зачервяване, сухота и дразнене, особено около очите и устата“, обяснява д-р Самер Шокър. „Но ако нанасяте постепенно, в интервал от 2-3 нощи, а върху ретинола прилагате овлажнител, можете да ограничите тези странични ефекти. Реакциите ще отшумят след 1-2 седмици.“, съветва дерматологът. 

Снимка: iStock

 

Ако планиране да прекарате по-дълго време на закрито и не се налага да излизате за срещи, е чудесен момент да добавите ретинол към рутинната грижа за кожата вкъщи.

Ретинолът се предлага с различни видове формулировки на пазара и понякога можете да ви се стори твърде объркващото с имената. Това, което трябва да знаете е, че козметични продукти като ретиноид, ретинолова киселина и третиноин – са различни вариации на едно и също съединение и работят по един и същ начин. 

Ретинолът се прилага през нощта върху чиста и суха кожа, преди овлажняващ продукт. Сутрин трябва да почистите кожата и да хидратирате отново с продукт, който задължително да има слънцезащитен фактор. И ако искате ретинолът наистина да работи във ваша полза, трябва да се ангажирате с него за неопределено време. Минимум 90 дни са нужни, за да започнете да виждате ефект. Кожата ще изглежда по-млада, по-стегната и бистра. Но трябва да продължите с приложението поне година, за да запазите ефектите.

Д-р Шокър препоръчва при употреба на ретинол да редуцирате ексфолиращите продукти и киселините, тъй като самият ретинол действа като нежен ексфолиант. Добре е, също така, да използвате алфа или бета хидрокси киселини за локално приложение.