Музеят на парфюмите в Букурещ съхранява 20 000 експоната. Всяко шишенце, всеки флакон разказва истории за крале и кралици, принцове и принцеси и холивудски звезди, подсилени от мирис на тютюн, виолетки и мускус, пише БТА.

Един от най-редките експонати е парфюмът “Le Vainqueur”, създаден за Наполеон Бонапарт през 1700 г. Сред най-старите флакони е и този на тоалетна вода Lubin от 1825 г.

В музея се пази флакон на "Femme" – парфюмът, вдъхновен от женствените форми и използван от Одри Хепбърн, както и парфюмът, създаден за Грейс Кели, бъдещата принцеса на Монако, през 1955 г., когато тя печели Оскар за филма „Селско момиче“. Името на аромата “Gin Fizz” е вдъхновен от известния за времето си коктейл и наистина ухае на джин с тоник.

Обонятелната хронология ни пренася във времето, когато Букурещ е наричан “Малкият Париж”, а Румъния е вторият най-голям производител на парфюми след Франция. Припомня и за времето на комунизма, когато розите и лавандулата били много евтини и широко употребявани в местната парфюмерийна индустрия.

В музея може да се проследи и преходът от първите парфюмни бутилки, които са направени в аптеки и имат по-скоро фармацевтичен вид, към флакони със скъп и изискан дизайн от злато, сребро, кристал, стъкло, ръчно изрисуван порцелан.

В своя автентичен вид в музея се пазят хербарии от 1900 г., билкова смес от 1895 г., направена от фармацевт в Арад, и дневникът на фармацевт от Лугож от 1907 г. с рецепти за парфюми, кремове и фармацевтични продукти.

Експонатите мога да бъдат разгледани напълно безплатно на улица “Каля Доробанцилор” 172 ("Calea Dorobanților" 172) от понеделник до събота от 10 до 21 ч. и в неделя от 10 до 13 ч.