Слагате шампоан, изплаквате, слагате балсам, изплаквате, подсушавате леко и вземате сешоара в ръка, пускате копчето и шшшшшш. Последното действие вероятно е най-голямата грешка, която всички дами допускат всеки ден. Изсушаването на косата непосредствено, след като си вземете душ, не е най-добрата идея, ако искате тя да е красива и здрава.

Един от най-добрите фризьори в Сидни – Антъни Нейдър, съветва дамите да изчакат преди да включат копчето на сешоара.

Снимка: istockphoto.com

„Една от най-големите грешки, които виждам, е хората да сушат косата си и да я решат, преди да са премахнали по-голямото количество влага от нея.“
Това според него уврежда косата, която е така или иначе достатъчно третирана с преси и маши за оформяне.

Идеалният вариант, в който косата е пощадена, е да отнемем 80% от влагата и тогава да започнем да сушим.

Всички добре знаем обаче, че колкото и рано да станем, сутрешната треска да се приготвим и да успеем да излезем от вкъщи навреме, е винаги актуална.

Нашият съвет е докато правите нещо друго от сутрешните си ритуали – например закуска, кафе, грим, гладене, да дадете време на хавлиената кърпа да отнеме достатъчно влага от косата. Така едва ли ще достигнете до заветните 80%, но поне няма да сушите непосредствено след банята.

Снимка: istockphoto.com

Към съветите против накъсване и увреждане, Антъни Нейдър добавя и поставянето на спрей или продукт, защитаващ косъма от високата температура. Това ще е полезно не само за сушенето със сешоар, но и за оформянето й след това с преса или маша.

Сред другите най-чести грешки, които допускат жените в грижата за гривата си, са използването на прекалено много продукти, които омазняват косъма и сушенето на косата на много висока температура.