Вълни, къдрици от 80-те, конска опашка, леки и небрежни отпуснати кокове, дори нежни плитки… Прическите са сред най-важните елементи от визията на булката. А тази година романтиката, нежността и закачливостта се очертават като водещи тенденции на прага на сватбения сезон, който ще е особено натоварен. Това споделя пред Ladyzone.bg коафьорът Алексаднър Филипов, който е в сферата от над 20 години и един от най-успешните у нас. Той е креативен директор на коафьорския екип на Christian of Roma и създател на AF Academy by Alexander Filipov, българска академия за фризьори със седалище Благоевград.

Той съветва всички булки да акцентират на нежността, небрежността, игривостта и подчертаването на младостта в при избора на прическа. Модата на високи и пригладени кокове определено отминава.

Имайте предвид: формата на лицето и роклята!

Много е важно прическата да е съобразена с формата на лицето, неговия цвят и форма, както и с избора на рокля. И разбира се - аксесоарите - обеци, огърлици. Наблюденията на експерта са, че тази година има голям интерес към роклите с гол гръб, които понякога може да са истински “шедьовър”.

Точно за подобен тип рокля, която подчертава раменете и гърба, са подходящи кокове, които, обаче да не са много високо вдигнати. Те позволяват да се оформи и още един акцент - нежно падащи къдрици, които седят много красиво. Ако сте избрали такъв тоалет, има и друго интересно предложение за вас - закачлива нежна плитка, която подчертава гърба и раменете.

Пробна прическа - задължителна ли е?

Обратно на общоприетата тенденция, че задължително е нужда пробна прическа, Александър Филипов никога не прави такива. Причината е, че всяка официална прическа сама по себе си е уникална и няма как да се повтори абсолютно. По думите му, най-добрият вариант е да изберат доверен фризьор и да направят предварителна среща, в която да се уточнят точните детайли, за да не се експериментира в самия ден. Важно е булките да си отделят около два часа за прическа в големия ден, за да се изпипа всеки детайл.

Подгответе косата си за сватбената прическа!

Коафьорът акцентира, че има няколко задължителни правила за самите булки при подготовката на косата за самия ден. На първо място - ако дамата се боядисва, е хубаво да го е направила скоро, за да има хубав цвят, който да подчертае самата прическа. Тази година русото, в допълнение с приятни и разнообразни оттенъци, както и страстното червено, ще са хит.

Аксесоари за коса - перфектният завършек

Аксесоарите за коса се завръщат с пълния си блясък и са перфектният завършек на всяка сватбена прическа. Тиари, цветя, камъни - изборът е неограничен, а целта - подчертаване на формата на прическата и нейния чар.

Предлагаме ви и няколко идеи, предоставени от Александър Филипов

Коафьор: Александър Филипов
Снимка: Личен архив

Спокоен, но елегантен сватбен шиньон

Тази класическа и същевременно проста и сладка прическа, е тази, която пасва на повечето лицеви структури и изглежда страхотно на всяка булка.  Шиньонът е романтичен и семпъл в същото време.  Спокойната версия е само малко отменена, което добавя още повече към нейната привлекателност.  Може да се създаде като кок с възли или обикновен шиньон, но малко свободен от обикновено за различен и по-елегантен ефект.

Коафьор: Александър Филипов
Снимка: Личен архив

 

Елегантен висок балетен кок за сватба с небрежен завършек.

Страхотен избор на прическа за булка с рокля с високо деколте.  Той може да даде красив елегантен завършек, като се добави диадема, гребен или шнола.  Независимо дали имате нужда от сватбени прически със средна дължина или за дълга коса, кокът е доста лесен за създаване и поддържане през целия сватбен ден.

 

Коафьор: Александър Филипов
Снимка: Личен архив
 

Ефектни идеи за сватбена опашка.

Друг красив вариант за сватбени прически за дълга коса е конската опашка. Може да я “джазирате” малко и да създадете нещо повече от обикновено. Може да опитате сватбена прическа наполовина с опашка в горната част или да си направите обикновена конска опашка, но вързана на лък или с възхитителен шал. Ако имате коса с дължина до раменете и предпочитате много по-дълга опашка, тогава помислете за удължаване. 

Коафьор: Александър Филипов
Снимка: Личен архив

Зашеметяващи дълги плитки

Друга тенденция, която все още е силна през 2022 г., са плитките за сватбени прически. Въпреки че плетените прически за сватба не са нови, е страхотно да откриете различните начини, по които да се прилагат. Има голямо разнообразие - от френски плитки, разтилащи се настрани, до разхлабени сплетени корони. Тук също са важни аксесоарите. Плажните сватбени прически с плитки могат да бъдат украсени с миди, гребени с морски мотиви, диадеми и много други. 

Коафьор: Александър Филипов
Снимка: Личен архив

 

Модерни начини да носите спусната коса

Въпреки че сватбените прически са страхотни и могат да придадат на булката елегантен вид, спусната коса също може да бъде интересно решение за сватбата. Например спретната и симетрична централна част. Този стил се завръща и приляга на различни форми на лицето. Булките, които се борят да поддържат къдрици или които просто не обичат да къдрят косата си, могат да изберат това елегантно и просто разнообразие. Минималистичната булка също ще хареса това, тъй като демонстрира значително красотата в простотата, а и така акцентът ще пада върху великолепната ѝ рокля. 

Коафьор: Александър Филипов
Снимка: Личен архив

Модерни прически с отпуснати къдрици

Меките разпуснати къдрици в наши дни са предпочитани заради класическия им вид. Можете да оформите косата си просто с пръсти. Естествено стилните аксесоари са чудесен завършек.