Слънцето не само видимо уврежда косата, но влияе и върху цикъла на растеж и върху косопада. Клинични проучвания сочат, че косата, изложена на слънце, е предразположена към по-бързо стареене. UV лъчите увреждат аминокиселините в протеините на косъма и намаляват скоростта на растеж. Ето защо през летния сезон косата се нуждае от допълнителна грижа и защита.

Ако следвате съветите на фризьора Боян Василев от Amber Beauty Club, ще спасите косата си от сериозно увреждане през горещите месеци. Той предупреждава да не пренебрегвате здравето на косата си, защото гъстата, блестяща и красива коса не е даденост.

Според Боян златните правила за здрава коса са използването на правилни продукти, оптималната защита от слънцето и приемът на здравословни храни.

Избирайте шампоани без сулфати и силикон

Продуктите за грижа за косата играят основна роля за да е здрава и лъскава. Важно е да сте информирани и да знаете кои съставки са вредни за здравето на косата и скалпа. Боян препоръчва да сте по-предпазливи при избора на шампоан, не само през лятото, но и през цялата година. Неговият съвет е да се използват шампоани без сулфати и силикон за здрав скалп и коса. Много от проучванията напоследък сочат, че силиконът и натриевият солфат, използвани във формулите за грижа за косата, може да доведат до дразнене на скалпа и чуплива коса. Те не само запушват космените фоликули, а и предизвикват поява на пъпчици и сърбеж на кожата на главата.

Снимка: iStock

Винаги покривайте косата си

Покриването на косата е от решаващо значение за защитата на косата от слънцето. UV лъчите проникват в порите на косъма и задействат изтъняването и начупването му. Прекомерното изпотяване на главата в горещите месеци може да доведе до пърхот и инфекции на скалпа. Освен това интензивните слънчеви лъчи причиняват сух скалп и слънчеви изгаряния. Високата температура изтегля естествените мазнини и влагата от косата, което в крайна сметка води до косопад. Затова през лятото винаги покривайте главата си с шал, лента или шапка, за да предпазите косата си от вредни UV лъчи и други рискови външни фактори.

Не забравяйте да нанасяте балсам

Важен летен факт за косата е да инвестирате в добър балсам, ако не искате краищата да станат сухи и чупливи. Боян съветва, когато купувате балсам за коса, да се уверите, че не съдържа силикон. Силиконът е често срещана съставка в балсамите на косата, която придава временен блясък, но води до дългосрочно увреждане. Според няколко представителни клинични изследвания използването на балсами на силиконова основа води до натрупване на силикон върху скалпа и причинява косопад.

Избягвайте горещите душове през летните дни

Горещата вода изтегля цялата влага от косата и я изсушава. Къпането с гореща вода през лятото не е благоприятно за косата ви. Освен това изсушава скалпа, което отслабва корена на косата и в крайна сметка води до косопад. Докато студената вода помага за задържане на влагата в косъма и предотвратява омазняването на косата. Това е важен съвет за грижа за сухата коса през лятото.

Използвайте маска за коса

Експертът по грижа за косата Боян Василев съветва да използвате маска за коса 1-2 пъти в седмицата за дълбоко подхранване. Балсамите сами по себе си не са достатъчни за борба с увреждането на косата, причинено от UV лъчи и топло време. Ползите от използването на маска за коса е, че я хидратира и укрепва. Маската за коса също така играе роля на щит около косата и я предпазва от замърсяванията и уврежданията на околната среда. Маските за коса със серамиди запазват блясъка и здравината в косата.

Подстригвайте редовно косата

Според Боян Василев подстригването на всеки 6-8 седмици поддържа косата здрава. Не само освежава стайлинга, но и спомага да се отървете от разцепените краища и сухите връхчета. Друг интересен факт е, че през летния сезон, космените фоликули са в анагенна фаза (фаза на растеж на косата). Избирането на редовни подстригвания също ще помогне да се постигне по-дълга коса.

Снимка: iStock

Придържайте се към здравословна диета за силна и блестяща коса

Диетата, богата на хранителни вещества, е една от най-добрите причини косата да расте гъста. Значението на здравословната диета не може да се подценява, що се отнася до грижата за косата, е категоричен Боян. Диета, обогатена с антиоксиданти, желязо и протеини, е задължителна за най-добрата лятна рутина за грижа за косата. За здрава, мека и красива коса се придържайте към меню със зелени салати, сирене, мляко, соя, леща, грах, киноа, кисело мляко и плодове.