Дерматологията винаги й е била интересна. А да бъде естетичен и клиничен дерматолог на д-р Росица Денчева носи баланс и удовлетворение. Именно заради двете разбира по-точно проблемите на кожата. 

Това беше причината да я потърсим и да си поговорим повече по въпроси, които интересуват всички жени - как да заличим бръчките, филъри или ботокс да изберем и как се коригират грешки, ако изведнъж се окажем с устни, които не са красиви.

Кои области на лицето най-често издават възрастта на жената и какви са подходящите процедури, за да олекотим следите на времето?

Лицето на човек е подложено на неизбежния процес на стареене в годините. Стареят както кожата, така и всяка част от подкожните тъкани – мускули, кости и подкожна мастна тъкан. Всяка възраст носи своите характерни особености и често по вида на стареещото лице можем да определим календарната възраст на човек. За мен не съществуват конкретни лицеви области, които издават възрастта, а по-скоро съвкупността от промени, намаляването на обема на различните лицеви зони и съотношенията помежду им е това, което насочва опитния лекар към правилното тълкуване на процеса на стареене. Процедурите, които са подходящи за подмладяване на лицето могат да бъдат разделени най-общо в две групи

  • апаратни (при които се използват различни лазерни, ултразвукови и радиочестотни апарати)
  • инжекционни (мезотерапии, ботокс, филъри и конци)

Изборът на конкретна процедура или комбинация от такива става от лекар, който разбира добре процесите на стареене и би могъл да направи най-адекватната за състоянието на лицето програма. В практиката си аз обичайно предлагам ежегодна консултация на всеки пациент, при която правя анализ на кожата и степените на стареене на тъканите. Това ми позволява да подбера най-правилните процедури за конкретното лице, според неговата възраст и състояние. И обичайно те са комбинация от процедури от двете групи, стига да няма противопоказания за някои от тях. 

Има ли подходящи и неподходящи сезони за поставяне на филъри?

Поставянето на филър е процес, който не се влияе съществено от сезоните. В този смисъл, можем да планираме и поставим филър в желана област във всеки период от годината. Като лекар все пак взимам предвид очакваните реакции на тъканите, поради което препоръчвам избягване поставянето на филъри през най-горещите месеци на годината, поради по-честото подуване на тъканите при високи температури.  

Филъри за обем и филъри за дефиниция – как човек да се ориентира от какъв има нужда?

Филърите като част от голямата група на инжекционните средства, с които си служи естетичната дерматология, се различават по плътност, произход, предназначение, продължителност на постигания ефект и други характеристики. Детайлното познаване на продуктите е ангажимент на естетичните лекари. За потребителите на естетични процедури е от първостепенно значение да намерят лекар, на когото да се доверят, за да ги преведе по пътя от определянето на потребностите от филър, през избора на конкретен и максимално подходящ продукт, за да достигнат до неговото поставяне чрез максимално безопасна техника. И ако трябва да съм по-ясна, добре е да се доверите на лекаря си за избор на подходящ продукт.  

Снимка: iStock

MaiLi е съвсем нов хиалуронов филър за лице. С какво е по-различен от всички останали?

MaiLi е хиалуронов филър от ново поколение, който беше разработен и въведен в практиката от компанията за естетични продукти Sinclair преди около година след етап на клинични изпитвания и определяне на профил на безопасност. Продуктът впечатлява с характеристиките си за лесно възстановяване на загубени обеми, постигането на естествен вид след инжектирането му и продължителност на постигнатите резултати. Иновативен е начинът на производство, което определя постигане на динамични корекции в тъканите, намаляване на потенциалните странични ефекти в дългосрочен план. Филърът се адаптира към движението на тъканите и различните лицеви зони и дава максимално естествен вид.

Филъри или мезоконци – кое да изберем, ако се колебаем?

За човек, който не познава добре технологиите, е трудно да направи избор между различните възможности, които предлага естетичната медицина за справяне с проблемите на стареенето. Решението е среща и консултация с компетентен специалист по естетична медицина. Само по този начин може ясно да разберете и направите разлика между филъри, мезоконци, ботулинов токсин, мезотерапии и ефект на различните лазерни системи и, съответно, как да ги използвате за справяне с конкретен медицински проблем. И все пак, за да отговоря по-точно на въпроса ви, филър избираме тогава, когато е необходимо запълване на зона с недостатъчен обем. Мезоконците прилагаме при необходимост от умерен лифтинг и стягане на тъканите в дадена област от лицето и тялото.

Виждали сме жени с несиметрични или твърде обемни устни. Възможни ли са грешки или странични ефекти и какво може да се направи, ако пациентът не се хареса?

Все по-често през последните години постигнатите естетични корекции са обект на критика и неодобрение както от страна на пациента, така и от близки и приятели. По тази причина все по-обичайна практика е коригиране на вече създаден обем на устните или други лицеви зони. Рутинното използване в практиката на ензима хиалуронидаза като средство за разграждане на вече постигнати корекции ни позволява да моделираме тъканите за постигане на по-естетични резултати. 

Кога имаме нужда от филъри и кога от ботокс?

Това са два продукта с напълно различно действие. При прекомерна мимическа активност, когато човек започне да забелязва бръчки при активно движение на лицето, се нуждае от ботокс. Такива са бръчките, които се появяват при опити за усмивки, смръщване, учудване и други подобни, които са израз на емоция.

Когато започнем да забелязваме хлътвания и значително намаляване на обема в дадена лицева област, е време да обмислим за поставянето на филър.

Има ли лайфстайл звезда, на която се възхищавате заради външния вид, независимо дали има корекции, или не?

Разбира се, че има много жени, по-млади или по-зрели, които са обект на моето възхищение. А то няма връзка с професията, която упражнявам. То е свързано най-вече с естетското ми възприятие за света. Защото, за да бъдеш естетичен дерматолог не е достатъчно само да познаваш кожата, нейните заболявания и начините за лечението им. Важно е да възпиташ в себе си естетичен вкус, разбиране за пропорции, познаване на работата на класическите и съвременни майстори на изкуството. Само така можем да опознаем правилата на изкуството и да ги приложим в работата си с основната цел да постигнем естетични, балансирани и дълготрайни резултати.