Дали устните се връщат към първоначалните си форма и размер, след като временният дермален филър се е разградил и напълно изчезнал, или е налице риск от още по-голяма загуба на обем? Със сигурност подобен въпрос вълнува не една жена, решила да се подложи на подобна манипулация.

Ето какво споделят специалистите-дерматолози по този въпрос.

Ако филърът не е постоянен, устните ще се върнат към първоначалната си форма, споделя д-р Хауърд Собел, основател на DDF Skincare. Ако обаче е перманентен, каквито са силиконовите пълнители например, те ще останат същите. Д-р Денис Грос, дерматолог от Ню Йорк, е съгласен с това заключение, обяснявайки го с факта, че хиалуроновата киселина, която се съдържа във временните филъри, е естествено срещащ се в човешкото тяло полимер. Хиалуроновата киселина изгражда междуклетъчното вещество при бозайниците и може да бъде намерена в множество от човешките органи и тъкани. Именно поради това тя лесно се разгражда в организма ни.

Самата резорбция обаче не се случва за една нощ. Средно този процес продължава от шест до девет месеца. В случай че устните са прекалено мобилни, това може да ускори процеса, предупреждават експертите. През този период пълнотата на устните бавно ще започне да спада, докато не се възвърне първоначалната им форма. Това обаче в никакъв случай няма да се отрази на тяхната деформация.

Но всичко гореказано важи само и единствено, ако приемем, че дермалният филър е бил инжектиран правилно! Много е важно преди инжектирането специалистът да е абсолютно запознат с индивидуалните характеристики на пациентката – какви са общите й заболявания, страда ли от инфекция в третираната зона, бременна ли е, кърми ли и т.н. За да не се стигне до деформации от типа на бучки, топчета и други нелицеприятни ефекти върху устните, от решаващо значение е професионалното ниво на специалистът, който ще инжектира дермалния филър в устните. Т.напр. нежелани дефекти могат да се получат в резултат на различни фактори – неподходящ филър с по-висока плътност от подходящата за тази зона, недостатъчно дълбоко инжектиран за зоната филър с по-голяма молекулна маса и т.н.

Ето защо, преди да се подложите на подобна манипулации, първо си направете необходимите за това изследвания за състоянието на кожата и общото здраве. И второ, осведомете се добре относно професионализма и компетентността на естетичния хирург, на чиито ръце ще се доверите.