Отпускането на кожата и фините бръчки около очите правят лицето ни да изглежда по-старо и изморено. Изследванията показват, че вариациите във формата на веждите, позицията на клепачите и бръчките значително влияят на това, как другите възприемат изражението на лицето ни. 

Деликатната зона около очите

Зоната около очите е изключително нежна и тънка. Любопитно е, че тя е една от най-подвижните върху човешкото лице. За 24 часа окото прави около 15 000 движения, усмивки или намръщвания, което всъщност е причина и за появата на мимически бръчки.Първите бръчки се появяват около 25-годишна възраст, когато започва и процесът на естественото стареене на кожа, тъй като с годините намалява производство на колаген и еластин. Стресът, агресивните ултравиолетови лъчи и неблагоприятната околна среда ускоряват появата на бръчките. Това е моментът, когато всяка дама трябва да започне да се грижи целенасочено за кожата около очите” – обяснява д-р Анелия Здравкова от Jewel Skin clinic. 

Ботулинов токсин, филъри, мезоконци и лифтинг - с кое за колко месеца?

Деликатният околоочен контур може да бъде стегнат, повдигнат, мимическите бръчки да се заличат, тъмните кръгове да се тушират, а изгубеният обем да се възвърне чрез различни естетични процедури. Най-популярната сред тях е ботулиновия токсин. Инжектирането му в малки количества в зоната около очите предизвиква нейната релаксация и изглаждане. Така наречените бръчици тип “пачи крак” се заличават за от 3 до 6 месеца. 

Други инванзивни процедури са мезоконците и филърите. Мезоконците третират успешно малките, издаващи възрастта бръчици. Методът е неоперативен, като при него с игла се поставя специална тънка монофиламентна нишка. При изваждането на иглата конецът остава подкожно. В рамките на три-четири месеца конецът се резорбира напълно, а изглаждащият ефект продължава около година.

“Филърите пък са подходящи за запълване на хлътналите участъци под очите, където започва т.нар. “долина на сълзите". Продуктите, които се използват са не така плътни и се поставят в малки количества, за да не се получи “препълване” – разяснява доктор Анелия Здравкова. Тя допълва, че ефектът при тях е видим моментално и се запазва от 6 месеца до година.

Радиочестотният лифтинг е адекватна процедура, която “работи” като профилактика на бръчките и стяга областта около очите. Известен е още и като лифтинг в обедната почивка, защото може да се направи бързо, без никакви нежелани странични ефекти като зачервяване, подуване и подпухване. Обикновено се препоръчват 4-5 процедури, които се правят през 21 дни. След това на половин – една година се прави по една поддържаща процедура. 

Мезотерапията за очи - ефектът  се вижда след първата терапия

Мезотерапията за очи се препоръчва за намаляване на тъмни кръгове и торбички около очите, породени от стрес, генетична предразположеност, нарушения на кръвообращението и други. Прилага се чрез инжектиране на различни по състав комбинации, съдържащи хиалуронова киселина, рускус, витамин С и антиоксиданти, които подобряват микроциркулацията, еластичността и периокуларния дренаж. Тези коктейли могат да включват и редица полезни за тази зона съставки като хексапептиди, екстракт от краставици, лайка, боровинки, розмарин и други. Процедурата се прилага за 6 -8 седмици с 1 сесия на всеки 2 седмици, като ефектът  се вижда след първата терапия. В сравнение с ботокса, които релаксира само бръчиците около очите, но не влияе върху тонуса на кожата, мезотерапията повлиява тургора и уплътнява тънката и деликатна околоочна зона.

В сравнение с останалите методи за подобряване  на тази зона, мезотерапията за околоочния контур е бърз, лесен за изпълнение и относително безопасен метод, който  може да бъде  провеждан многократно през годината. Не на последно място с нея видимо се подобрява тонуса на кожата, намаляват се тъмните кръгове, подуването, фините бръчици, подобрява се хидратацията и се придава един по-свеж вид на лицето.