С идването на пролетта се обострят различни дерматити, кожата се омазнява по-бързо, акнето се активизира, слънцето става по-силно, а с това се засилват и проблемите като фотостареене и поява на петна. Добрата новина е, че за всеки проблем има решение. Срещаме се с д-р Марина Семерджиева, дерматолог в клиника по естетична дерматология Jewel Skin, за да я разпитаме подробно за всичко от А до Я. Ние казваме кой е проблемът - тя ни дава решение.  

Акне
През пролетта акнето започва да се обостря, защото себумът се продуцира в по-големи количества. На преглед при дерматолог се определя стадия и плана за лечение. Обикновено това са лекарства, средства за почистване и пилинги, които могат да спомогнат. 


Белези
Изпъкналите белези се третират с микродермабразио. С филъри могат да коригират изпъкналите белези.

Бръчки
Горната част на лицето – чело, около очите, е идеална зона за работа с ботокс. На определени точки се слага от него, за да се блокира гневната бръчка. Много хора си я правят сами, защото, когато се концентрират, докато четат, например, сключват вежди. Ефектът на ботокса се наслагва с времето. А и човек губи навика да бръчка веждите си. Повдигането на веждите и вертикалните бръчки също са взаимозависими. Когато се слага ботокс, има два варианта - по-голямо количество за абсолютен блокаж или по-малко, за да има лека мимика. Бръчките, тип пачи крак, също могат да се третират с ботокс. Мезотерапията е поддържаща за грижа след това. Тя е и за бръчките в долната част на лицето. Назолабиалните бръчки, марионетните бръчки и вертикалните линии на шията също се третират с тази процедура. На шията може да се включи и филър. Ръцете също трябва да се обгрижват. Често ги забравяме, а те най-много издават възрастта на жените.

Двойна брадичка и отпусната шия
Вида на брадичката обикновено е генетично обусловена, както и нейната промяна във времето. Има пълни хора, с лебедова шия. Има и слаби хора с локални, мастни натрупвания, които са концентрирани точно на тези места. В такива случаи могат да се комбинират две процедури - мезотерапия и радиочестота. Мезотерапия разгражда мазнините, а радиочестота е за стягане. Процедурата TriActive+ също има подходящ накрайник, с който може да се третират брадичката и шията.

Алтернатива на локалната липосукция на двойна брадичка е инжекционната мезотерапия Сагони мелт, с която се разграждат масните клетки, дренира се и се стимулира капилярната микроциркулация. Има бърз и видим ефект още след втората процедура, като не се налага домашно или клинично възстановяване.

Отпуснатите ръце - от рамото до лакътя
Наричат тези места ангелски крилца, защото кожата се вее като крила. Спорт - това е най-ефективното решение за тази част от тялото ни. Profhilo е най-новата хибридна технология, между филър и мезотерапия. Той е идеалният продукт за третиране на отпуснатата кожа на лице, шия, деколте, горната част на дланите и цели ръце. В определени точки се вкарва от продукта, който в спринцовката е дозиран 2 мл. Нужно е да се направят поне 2 процедури. Ако увисването не е съвсем голямо, ефектът се забелязва веднага. За отпуснатите ръце също може да се работи с TriActive+

Разширени пори
на пазара има много средства под формата на кремове и пилинги за свиване на порите. Маями пилингът е много подходящ. Той може да се извършва по винаги, независимо от времето и слънцето.  В него има силицилова киселина, които свиват порите. Подходящ е и за акне, и фоликулит (мъжете често страдат от него, заради бръсненето). Получава се фино излющване на кожата. Друга съставка е зеленият чай, който действа много добре на кожата. С този нов ексфолиращ гел ефективно се отстраняват мъртвите клетки и се стимулира регенерацията на кожата. Освен салицилова киселина и екстракт от зелен чай, формулата му съдържа още витамин С – единственият антиоксидант, който стимулира образуването на колаген. Затова е идеален за акнеична, мазна кожа, като в същото време действа и против фотостареене, слънчеви изгаряния и всякакви видове пигментни петна.

Скули
По-изразени скули могат да се направят по-изразителни с хиалуронова киселина. И тук приложимият продукт е Profhilo. 

Спукани капиляри
Хората с кожа, склонна към спукани капиляри, трябва да се пазят от топлото. Включително излагане на слънце, парна баня, сауна и топли чайове. Алкохолът разширява кръвоносните съдове и също не е препоръчителен.
Спуканите капиляри се третират с IPL – интензивна пулсова светлина. Лазерният лъч се поема от пигмента на лезията, трансформира се в топлина и я свива. Електрокоагулатор (като електрически скалпел) също работи добре срещу спукани капиляри. Накрайникът му е тънка игличка. Може да се махнат и с течен азот. Има и добра козметика, която може да се използва и хапчета, които заздравяват съдовите стени.

Стрии
По своята същност стриите са слабост на съединителната тъкан. Те не зависят от килограмите – виждала съм пълни жени без стрии и слаби – със. Третират се с микродермабразио, за да се загладят. Но от особена важност е превенцията. При бременност кожата трябва да се маже с масла. Те я правят мека и разтеглива. Мезотерапията с колаген също може да повлияе добре стриите.

Целулит
Правилен начин на хранене и силен двигателен режим – това са двете условия, за да се преборите с целулита. LPG процедурите също изглаждат кожата. Но ако ги спрете и започнете със стария си режим на хранене и без движение, ефектът ще се изгуби. Други процедури, които могат да се ползват успешно срещу целулит, са масажите и вендузите с огън.