Лятото е благословен сезон за приготвянето на домашни козметични маски с пресни плодове. От всички тях, ягодите, благодарение на високото си съдържание на АХА киселини, които избелват кожата, както и на фините си семена, премахващи мъртвите клетки, са съвършен природен продукт за приготвянето на ефикасни пилинг маски. Разкрасителните си и подмладяващи свойства ягодите дължат още и на салициловата киселина, която унищожава микроорганизмите и успешно се справя с акнето. Антиоксидантите и минералите в ягодите пък активират синтеза на колаген. Но най-добре е сами да се уверите в тяхното чудотворно въздействие върху кожата, като си направите и изпробвате върху кожата си някои от по-долу изброените ягодови пилинг маски:

За премахване на мъртвите клетки
За мазна кожа

Към 3 с.л. кисело мляко добавете щипка готварска сол, затоплете сместа до стайна температура , топнете в нея ягода и търкайте нежно, докато лицето ви се покрие с червено-бялата маска. Оставете да подейства 10 минути, след което изплакнете с хладка вода.
За суха кожа
Повтаря се същата процедура от по-горната рецепта, но ягодата се топи не в кисело мляко и сол, а в зехтин или гроздово олио.

Тонизираща маска
За мазна кожа
2 с.л. ягодова каша смесете с ½ с.л. бяла глина. Нанесете плътно и след 20 минути изплакнете с топла към хладка вода.
За нормална и суха кожа
Смесете 1 разбит жълтък, 1 с.л. ягодов сок и брашно. Разбъркайте добре и нанесете. След 20 минути изплакнете.

Срещу акне
Намачкайте 7-8 плодчета и добавете 1 с.л. кисело мляко. Маската се прилага в продължение на 2 до 3 пъти седмично и резултатът ще е налице.
За туширане на лунички или пигментни петна
Половин ягода се топва в лимонов сок откъм изрязаната й страна, след което с леки масажни движения в продължение на 3-4 минути се разтрива върху проблемната област.

Подмладяваща маска
2 с.л. ягодова каша смесете с малка част от вашия овлажняващ крем и 1 ч.л. пчелен мед. Нанесете върху лицето и шията. След 20 минути изплакнете с хладка вода. Маската е подходяща за всеки тип кожа.