Лятото е благословен сезон за приготвянето на домашни козметични маски с пресни плодове. От всички тях, ягодите, благодарение на високото си съдържание на АХА киселини, които избелват кожата, както и на фините си семена, премахващи мъртвите клетки, са съвършен природен продукт за приготвянето на ефикасни пилинг маски. Разкрасителните си и подмладяващи свойства ягодите дължат още и на салициловата киселина, която унищожава микроорганизмите и успешно се справя с акнето. Антиоксидантите и минералите в ягодите пък активират синтеза на колаген. Но най-добре е сами да се уверите в тяхното чудотворно въздействие върху кожата, като си направите и изпробвате върху кожата си някои от по-долу изброените ягодови пилинг маски:

За премахване на мъртвите клетки
За мазна кожа

Към 3 с.л. кисело мляко добавете щипка готварска сол, затоплете сместа до стайна температура , топнете в нея ягода и търкайте нежно, докато лицето ви се покрие с червено-бялата маска. Оставете да подейства 10 минути, след което изплакнете с хладка вода.
За суха кожа
Повтаря се същата процедура от по-горната рецепта, но ягодата се топи не в кисело мляко и сол, а в зехтин или гроздово олио.