Кожата ни реагира по различен начин през различните сезони. Есента, която мнозина свързват с топлина и уют, за други може да е причина за дискомфорт и неприятни усещания.

Ето кои са причините да се появяват повече пъпки през есента:

  • Промени във влажността на въздуха

С преминаването от лятно към есенно време нивата на влажност обикновено спадат. По-ниската влажност може да доведе до по-суха кожа, което я предразполага пред произвеждане на повече мазнини, за да компенсира това. Излишното омазняване може да запуши порите и да доведе до появата на акне.

  • Преминаване към нови процедури за грижа за кожата

Снимка: iStock

Хората често променят своите процедури за грижа за кожата при смяната на сезоните. Ако преминете към по-тежки овлажнители или други продукти, които не са подходящи за вашия тип кожа, това може да доведе до запушване на порите и несъвършенства.

  • Околната среда

Есента може да доведе до промени в околната среда, като например засилен вятър и по-ниски температури. Тези фактори раздразват кожата и водят до възпаление и потенциално изострят акнето.

  • Стрес и промени в начина на живот

За някои хора с есента настъпват и промени в ежедневието, като започване на училище или връщане на работа. Повишените нива на стрес водят до хормонален дисбаланс, който може да предизвика появата на акне.

  • Диети

Сезонните промени в храненето също могат да играят роля за появата на пъпки. През есента хората консумират повече готвени храни и топли, висококалорични ястия. Тези промени в диетата водят до повишаване на нивата на инсулина, което косвено може да допринесе за появата на акне.

Ето как да се справите с акнето през есента:

1. Поддържайте последователна рутинна грижа за кожата, съобразена с вашия тип кожа.

Снимка: iStock

2. Използвайте некомедогенни продукти, които не съдържат мазнини, за да предотвратите запушването на порите.

3. Правете си физическо и химическо ексфолиране според нуждите но кожата си. Консултирайте се със специалист относно ексфолацията.

4. Контролирайте стреса като отделяте време за релаксация и физически упражнения.

5. Следете диетата си. Не изпадайте в крайности, а се стремете към балансиран хранителен прием.

6. Продължавайте да използвате слънцезащитни продукти дори в по-хладно време, за да предпазите кожата си от увреждане от ултравиолетовите лъчи.

Снимка: iStock

7. Консултирайте се с дерматолог, ако акнето продължава или се влошава въпреки усилията ви.

8. Избягвайте прекаленото миене. Не се поддавайте на изкушението да миете лицето си прекалено често, тъй като това може да лиши кожата ви от естествените ѝ масла и да влоши акнето.

Снимка: iStock

9. Хидратирайте кожата си отвън. Дори когато времето захладнее и влажността спадне, е важно да поддържате кожата си хидратирана. Търсете продукти с етикет "без мазнини" или "за кожа, склонна към акне".

10. Хидратирайте кожата си отвътре. Пийте вода. Нуждаем се от ней не само в горещите дни за разхлаждане, а и за да поддържаме кожата си в добро състояние.