Хомеопатия, билкарство, цветотерапия, аромотерапия, лечение със звуци и други лечебни системи набират все по-широка популярност в отговор на неспособността на алопатичнатa медицина да се справи адекватно с болестите на съвремието. Въпреки че едва през последните години хората започнаха по-целенасочено и осъзнато да се обръщат към холистичните методи на лечение, някои от тях датират и се практикувт от векове. Такъв метод е цветотерапията, която някои хора погрешно асоциират с аромотерапия.

Какво е цветотерапия?
В действителност цветотерапията е много различна от аромотерапията. Както подсказва името й, аромотерапията си служи с извлечените от растенията цветни аромати, известни като етерични масла. Цветотерапията на свой ред използва цветни есенци, които на практика нямат аромат. Есенциите са течни екстракти, които се извличат от напълно разцъфнали цветя. Според натурфилософията цветът е „душата на растението“, представлява най-висшият стадий от развитието на растението и носи максимално енергия.


Цветовете, от които се приготвят есенциите, се отглеждат в екологично чисти райони и се берат по време на цъфтежа – обикновено на разсъмване в сух и слънчев ден. За да се избегне докосването с голи ръце, се берат винаги с ръкавици. Събраните в платнени торбички цветове се поставят в стъклени съдове с изворна или минерална вода и се излагат на силно слънце за 3-4 часа, докато цветовете започнат да увяхват. След като водата поеме есенциите на цветята и тяхната оздравителна сила, цветовете се отсраняват и могат да бъдат върнати обратно към земята под формата на компост. Цветната вода се обработва допълнително и се стабилизира в разтвор от бренди и вода. Готовите есенции могат да се приемат като тинктура с капкомер или под формата на спрей.