Розовата вода е чудесен козметичен и кулинарен продукт. Тя е и един от символите, с който България е известна по целия свят. Ароматната течност може да си приготвите лесно в домашни условия. Използва се за приготвяне на десерти, сиропи или като добавка към чая. Придава фин и деликатен аромат на всичко, което вкусите.
Продукти:
750 мл филтрирана вода
3 големи цвята от рози, нетретирана с химилаки
½ чаена лъжичка лимонов сок
Как се прави
1.Пригответе розова вода в деня преди този, в който искате да я използвате за сладкиши или чай.
2. Сложете водата да заври в тенджера. Добавете розовите листенца и лимоновият сок, след което спрете котлона. От цвета използвайте само листенцата. Покрийте с памучна кърпа и оставете така цяла нощ.
3. На следващия ден прецедете и сипете розовата вода в голяма, стъклена кана.