Днес свалките масово се случват онлайн. Не една и две любовни истории са започнали от случаен чат в приложение за запознанства. А през 2012-а в Калифорния се ражда приложението "Тиндър", което е насочено основно към откриването на интимен партньор. Е, ако половинката ти използва това приложение, е ясно, че не е от моногамните типове. Плюсът обаче е, че е изключително лесно да го хванеш в крачка.

Ще ви разкажем историята на една млада студентка от София, която хваща приятеля си да "ловува" в Тиндър. Имената в разказа са сменени по нейно желание. Маргарита, която е на 22 години, среща Иван (24 г.) преди около половин година във Фейсбук. След редовните чатове в социалната мрежа, започват и срещите. Двамата си пасват и всичко се развива добре през следващите месеци. Но какво се случва после? 

Тиндър в телефона му

"Бяхме двойка вече около два месеца. Иван ми говореше много силни неща, което малко ме плашеше. Казваше, че иска да живеем заедно, а още на втората или третата седмица ми каза "Обичам те". Сърдеше ми се, че аз не отговарях със същото, а на мен ми се струваше прибързано. Скоро и аз се привързах, като започнах да вярвам на думите му. Още на втората седмица от връзката ни, видях че има приложението Тиндър на смартфона си. Той отрече, че го използва. Приложението му трябвало в предишната работа, тъй като бил нов в град и не познавал никого. Последва спор и Иван се извини, като обеща да го махне".

Снимка: iStock

Появява се съмнението...

"Изведнъж той започна да се държи странно и постоянно поставяше телефона си с дисплея надолу. Никой не му звънеше, когато бяхме заедно и не чувах звуковият сигнал, че някой му пише, както преди – вероятно е спирал звука на телефона си. В началото не се притесняваше да води кратки разговори по телефона, докато е с мен. Така съмненията се появиха, но не им обръщах внимание, докато не започна и да не иска да излизаме толкова често. Усетих, че има нещо и реших да си сваля приложението, за да проверя дали го е изтрил.

Аз съм ползвала Тиндър преди, но след като започнах да излизам с него, го изтрих. Изтеглих приложението и проверих дали има Тиндър, като настроих "радара" за възраст и разстояние. След четири-пет отмятания, профилът му ми се появи. Проблемът беше, че не бях сигурна дали просто не е изтрил само приложението от телефона си, но е забравил да деактивира профила.

Тук се появи моята приятелка Ваня. Тя използваше приложението, но не се познаваше с приятеля ми. Една вечер и споделих как той се е променил и дори не иска да се вижда с мен. От две седмици само аз го търсех, а той се оправдаваше, че има много работа. В началото исках да му вярвам, но после осъзнах, че има нещо: силни думи за кратко време, телефон, който сякаш не работи, промяна в отношението и нежелание да излизаме. Аз исках да се видим и да поговорим, за да знам как стоят нещата".

Помощ от приятел

"Заедно с Ваня решихме да разберем дали Иван използва приложението, докато ме отбягва и разиграва. За щастие те нито се познаваха, нито бяха приятели във Фейсбук, а ние с нея нямахме повече от две стари снимки. Настроих и нейният "радар" за Иван. (смее се ) Беше лесно, защото знам къде живеят и двамата, така че да задам ориентировъчни километри, а годините ограничих само до 24. Изпратих и скрийншот на неговия профил, който вече бях направила, за да знае как изглежда. Разбрахме се тя да отмята всеки вечер по десет души. Минаха два дни и тя ми писа, че го е намерила. Решихме, че за да разберем дали използва приложението или просто не е спрял акаунта си, е най-добре тя да го "суперхареса". "Суперхаресването" не е като обикновено съвпадение в приложението, което е анонимно и се появява само, ако и двамата сте се харесали. При него се появява известие на телефона, че някой те е харесал силно. Целта е да те подкани да разцъкаш, като след две-три отмятания твоят човек се появява и е отбелязан със синя звездичка, за да го познаеш.

Ваня го "суперхареса", както се бяхме разбрали. Той веднага и писа, а тя ми изпрати снимки на чатовете им. Аз и казвах какво да му пише, за да видим дали ще прояви интерес да се видят и дали ще спомене, че има приятелка. Той поддаде - не каза, че е обвързан и искаше да си разменят контактите във Фейсбук, защото рядко използва приложението."

Снимка: iStock

Не е нужно всичко, което се знае, да се казва

"Много се ядосах. Същевременно, докато той пишеше с приятелката ми, аз си пишех с него. Попитах го дали иска да излезем, а той отново ми каза, че е изморен и има работа... Нищо не му казах за Тиндър, а просто му написах, че искам да се разделим. Споменах му, че той така или иначе дори не си е изтрил Тиндъра, а той не реагира.

Вероятно не е и разбрал, какво сме направили, защото после беше писал пак на Ваня. Попитал я защо е спряла да му пише и дали не я обидил с нещо... Аз му казах всичко, което ме дразнеше в отношенията ни, но реших да спестя за Тиндър чата, за да не злепоставя приятелката си. Не е нужно всичко, което се знае, да се казва. Вече знам, че трябва да внимавам и да не се доверявам на празни думи.

Бих го направил пак, ако съм в същата ситуация. Ако очакваш човекът до теб да е верен, ако и ти си верен, е логично, че ако има Тиндър надали първото е така... Повечето хора си свалят приложението, защото там търсят нещо. Аз имах Тиндър преди да започна да излизам с него, но го изтрих".

Маргарита е категорична – лесно е да хванеш приятелят си в Тиндър. Трябват ти три неща: подходяща приятелка, настройване на "радара" (години и километри) и снимка. А "суперхаресването" е задължително, за да откриете "супер" реалността.