Наближава един от най-романтичните празници в годината - Свети Валентин, и много жени получават своето предложение за брак именно тогава. Тази година обаче по-малко мъже ще зададат въпроса "Ще се омъжиш ли за мен" и ще поднесат пръстен. Ето защо. 

Цените на годежните пръстени са се увеличили с около 20% спрямо миналата година, пише businessnovinite.bg.

Причината за това е поскъпването на златото и цялостната инфлация. 

"Нашият опит показва, че в повечето случаи българите са готови да отделят между 2000 и 3000 лева, като у нас най-предпочитани са традиционните модели с един или повече от един диаманта в комбинация с бяло злато”, обяснява Тихомир Янков, управител за България на международна верига бутици за бижута. 

Модните тенденции при годежните пръстени включват жълто злато и скъпоценни камъни като сапфири, изумруди и черни диаманти.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Традициите отдавна не са това, което бяха.

Ако преди на годежния пръстен се поставяше прозрачен диамант, то сега предпочитани са цветните камъни. 

  • Годежният пръстен на Лейди Гага е с розов диамант. Той обаче май не й донесе късмет, защото малко по-късно тя развали годежа си. 
  • Хайди Клум носеше пръстен с голям зелен камък в средата, заобиколен от диаманти и злато. Цената му е между 20 и 30 000 долара.
  • Кейти Пери и Орландо Блум се сгодиха на Свети Валентин през 2019 г. Нейният невероятен пръстен с цветя е единствен по рода си. Това се предава по наследство в семейството на Орландо и е от рубини. 
  • Говори се, че годежният пръстен на принцеса Даяна е трябвало да бъде на ръката на Меган Маркъл, не са принцеса Кейт. Той е с черен камък

Снимка: Getty Images

ПРЪСТЕН РЕКОРДЬОР - 12 638 малки диаманта 

Това бижу носи уникално име. Наречен е "Пръстенът на просперитета".

Изтънченият накит е с флорална форма. В цветето са инкрустирани 12 638 малки диаманта, а цялостното му тегло е 165 грама.

Именно тази бройка му спечелва място в Книгата с рекордите на Гинес.

Изработен е от индиец, който е ювелирен майстор, макар да е само на 25 г. Той отхвърлил предложенията на много търговци да им продаде пръстена. За него дълго време било въпрос на чест просто да притежава това произведение на изкуството и да го показва на любителите на красотата. 

Други творци пък лесно се разделят с направеното, за да повишат авоарите в банковата си сметка. Вижте как изглежда диамантът с цвят на дъвка, който беше продаден за над 7 милиона долара.