Преди да изградите здрави отношения с някого, ще ви се наложи да изградите здрави отношения със самия себе си. Това е мнението на известния руски психолог Михаил Лабковский.

Как да преодолеете болката от раздяла?

"Пуших цели 30 години, като през последните 10 години пуших по три кутии цигари на ден и не можех да се откажа. Не се боях от рака – мислех си, – ще ми дадат болкоуспокояващи, ще си умра като зеленчук и толкова.

Веднъж не пуших в продължение на 1 час и 40 минути, защото познат лекар ми каза, че съществува заболяване белодробен емфизем, по време на което се задушаваш в продължение на три дни, независимо дали пиеш болкоуспокояващо или не. Не можеш да направиш нищо по въпроса.

Започнах да пуша още повече, защото много се изнервих. И това никога нямаше да свърши, ако в един момент не осъзнах, че аз всъщност не обичам да пуша. Аз съм зависим. И имам проблем – не бива да пуша. Месец по-късно, спрях изцяло пушенето, не пуша вече 6 години, не ме притеснява, когато другите пушат, и не е никакъв проблем за мен. Точка.

Защо ви разказвам това?

Факт е, че всички хора, които страдат от „нещастна” любов, трябва да осъзнаят, че не обичат никого, а са пристрастени. Страдат, защото са им взели наркотика.

Защото е много важно за невротика да бъде с партньор, който го кара да страда.

И когато партньорът го напусне, невротикът остава сам с куп монолози и диалози в главата си. Здравите хора не го правят, защото обичат само тези, които ги обичат. Точка. Те нямат други сценарии в главата си. Ако някой не ги обича, те вече не се интересуват от него, и съвсем не се самоубиват по този повод.

Затова ви казвам, че болката от раздялата е абсолютно наркотична – дилърът ви е спрял наркотика. Страдате не защото човекът го няма, а защото няма върху кого да проектирате емоциите си. Човек не ви зарязва просто така. Това се случва в продължение на някакво време, през което вие виждате, че този човек не ви обича, но си стоите там, защото искате да страдате.

Снимка: iStock

Затова разберете и кажете на всички, които страдат от нездравословни взаимоотношения, че това не е история за любов. В тази история никой никого не обича.

Това е история, в която страдате от факта, че нямате какво да правите с емоциите си.

На света има 3,5 милиарда мъже и 4 милиарда жени, така че не страдайте толкова. Има достатъчно за всички."