Михаил Лабковский е руски психолог, с повече от 30 години стаж. Практикува в Москва, където води индивидуални и групови консултации, семейни терапии, както и радио ("Възрастните на възрастните") и телевизионно предаване ("Правилата на живота"). Лекциите и публичните му консултации са на тема отношенията родители-деца, любов към себе си, зависимости, ревност, самооценка и др. Основна негова жизнена философия е, че човек трябва да живеете по начин, който е приятен за самия него.

Всяка година той прави своето тематично обобщение как изглежда истинският мъж.

Първо

Истинският мъж не се вторачва в своята мъжественост. Това значи, че не се интересува от половите стереотипи и не подрежда живота си, според одобрението на обществото. Той не дели работа, интереси, хобита, цветове, храна, дрехи и марка на автомобилите на мъжки и женски. Харесва това, което му се нрави само по себе си. Това е единственият му критерий.

Второ

Истинският мъж може да носи отговорност. Той не обвинява икономическата ситуация, правителството, приятелите, родителите или шефа си за своите неуспехи. Контролира живота си сам и не гледа в чуждата паничка. 

Трето⠀

Истинският мъж умее да се справя с провалите. Това не значи, че в живота му няма провали. Ако сбърка, изгуби пари или пропусне възможност, може да се изправи, да се отърси и да продължи. Не се измъчва за миналото и не живее в него. Приема живота такъв, какъвто е, и се старае да научи уроците, които той му дава. 

Четвърто

Истинският мъж разбира какво точно значи "Не". Ако харесва една жена, той прави първата стъпка и не се притеснява да говори открито за чувствата си. Не му се налага да "завоюва" никого, защото успехът му не зависи от жените. Той разбира, че може и да не се хареса на някого и това не го притеснява. Предпочита тези жени, които се отнасят с него така, както той с тях. 

Снимка: iStock

Пето

Истинският мъж обича себе си. Харесва му това, с което се занимава и се чувства удовлетворен от работата си. Харесва и се грижи за външния си вид. Стреми се да получава удоволствие от собствения си живот. Няма желание, нито нужда да покрива чуждите очаквания за това как трябва да изглежда. Това го прави човек, който може да подкрепя другите и да дели с тях това, което му е важно.