Зеленото е един от най-успокояващите цветове. Той заема обширно място в цветовия спектрум, защото прелива както в жълтите, така и в сините нюанси. Зеленото се асоциира с новото начало, раждането и здравето. След дългата зима и с първите по-топли дни на пролетта, и душата, и тялото ни копнеят за свежи, сочни зелени храни. Пресен лук, салата, спанак, крехък чесън - във всички тях зеленият цвят преобладава, а и са богати на витамини, минерали и ензими. 

Зеленото сякаш ни казва – “Живи сме! Чисти сме! Здравето е в нас!" 

Защо зелените храни са здравословни?

# Храните със зелен цвят са основен източник на хлорофил. Той е с молекула, изключително близка с тази на клетките кръв.
# Зелените храни насищат клетките с кислород.  
# Пречистват организма от лошите бактерии и гъбички.
# Подпомагат процеса на образуване на червени кръвни телца.
# Намаляват лошия холестерол.
# Богати са на антиоксиданти.
# Действат на организма като натурална енергийна бомба.

Снимка: iStock

Здравословен код зелено в списание "Кулинариум" на BILLA

Цветовете на салатите и супите все повече се обагрят в зелено. Ако през зимата сме готвили повече с месо и кореноплодни, сега ги заменяме със свежи лук, чесън, спанак, лапад, коприва и киселец. Новият брой на списание "Кулинариум" ухае на свежест и пролет и в него може да намерите множество рецепти, в които главен герой са именно тези зелении. Най-лесният начин да ги хапвате е като просто ги нарежете на ситно и ги добавите пресни към салатата си. Но дали пък няма да се изкушите да приготвите печени пилешки бутчета с пресен лук и сос от сливи или пък шницели от тиквички с дип от заквасена сметана и пресен лук? Ще намерите тези рецепти именно в списанието. 

Три стъпки по-близо до свежо и здраво тяло

1. Заменете главите стар лук с пресен.
Пресният лук е богат на витамин С, В и А. Той ще достави на организма ви многообразие от минерали - флуор, калций, магнезий, желязо и сяра. Именно те му придават и специфичния остър мирис, който много хора обожават, а други... не харесват. Пресният лук понижава лошия холестерол и влияе благотворно на отделителната система. 

2. Салатата не е просто препоръчителна, тя е зелената супер храна.
В семейството на зелените салати има голямо разнообразие - айсберг, марули, лоло росо, дъбов лист, белгийска и къдрава цикория и др. Чистите зеленолистни са полезни, заради съдържанието на витамин К, минерални соли, лутеин и др. Фибрите в салатите подобряват работата на храносмилателната система.

3. Гответе спанака съвсем за кратко и му добавете лимонов сок.
Спанакът е богат на витамини В1, В3, В6, А, С, Е и К, цинк, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, мед и манган. Сотирайте го съвсем за кратко, добавяйки му и лимонов сок, за да запазите съдържанието на желязо в него. 

Снимка: iStock

И да не забравяме най-важното - зелените храни са вкусни! Освен ползи за здравето, те ни носят удоволствие - от вкуса и от зараждащия се нов живот! Сезонът на вкусните и пресни
български плодове и зеленчуци започва и е хубаво, че са лесно достъпни за всеки в BILLA.

Снимка: iStock