Родителите не трябва да награждават децата си за това, че са хапвали полезни храни като зеленчуци, се твърди в заключенията от ново изследване, направено от Университета в Гент, Белгия. Младите хора, които не са хвалени, че са яли зеленчуци, е по-вероятно да ги консумират в бъдеще.
Друго важно заключение от проучването: най-лесният начин да накарате децата да ядат храна, която не харесват, е да им я предлагате многократно в различни периоди.
Според тестовете, които били проведени, децата, на които им били предлагани зеленчуци през определено време дори започнали да ги харесват в сравнение с тези, които били поощрявани за това, че са ги хапнали.
В изследването участвали 98 деца в предучилищна възраст, на които им били предложени 10 зеленчука - фенел, цикория, тиквички, гъби, грах, праз, брюкселско зеле, цвекло, спанак и карфиол. Цикорията се оказала най-малко харесваният зеленчук сред предложените.
На децата им била предлагана купа със сготвена на пара цикория, като указанията били да ядат колкото искат. След 8 минути трябвало да оценят ястието в три категории – „вкусно“, „ок“ или „не става“. Същото упражнение се провеждало два пъти в седмица в продължение на 1 месец, като децата били разделени на три групи – на една се подавали зеленчуци постоянно, а другите две получавали награди или устно поощрение след всеки изяден зеленчук.
Изводите след провеждане на изследването: 81% от децата, които опитали цикория без да бъдат награждавани за това, вече я харесвали, сравнени със само 68% при тези, които били награждавани с играчка и 75% от тези, които били поощрявани устно.
Изследването е публикувано в списание Food Quality and Preference.