Дъвката има дълга, много дълга история. Най-старото парче дъвка, което някога е било намерено, е от преди 9000 години! Древните гърци дъвчели "mastiche" (от смолата на мастиково дърво), докато маите се забавлявали с "chicle" (природна гума).

Преди Втората световна война дъвката все още се правил от тази гума. Латексовият сок се получавал от саподила - дърво в Централна Америка. След Втората световна война търсенето на смоли продължили да се покачва. Химиците започнали да търсят различни алтернати. Въпреки че някои дъвки са получени от естествени източници, много съвременни рецепти използват синтетични каучукови основи.

За да се направи дъвката по-вкусна, производителите добавят захар и аромати. Когато дъвчете дъвката, каучукът освобождава вкусовете в устата ви. Понякога се добавят и омекотители, като глицерин или растително масло, за да се поддържа влажността на венците.

Макар че не е заместител на четка и зъби, едно от основните предимства на дъвката е, че може да помогне за почистването на зъбите. Когато дъвчете, смолата стимулира производството на слюнка, което помага да се неутрализират киселините в устата, които могат да доведат до кариес.

Любопитни факти

Първият патент за дъвки е издаден през 1869 г. на Уилям Ф. Семпъл от Върнън, щата Охайо. По професия тй е бил зъболекар.

Има над 1000 марки дъвки, произведени и продавани в Съединените щати.

Всяка година в Северна Америка децата харчат приблизително половин милиард долара на дъвка.