Перфектната салата има 5 важни компонента. Ето кои са те, как да ги изберете и съчетаете.
1. Започнете със зеленолистните - кейл, рукола, цпанак, листа от цвекло, зеле, салата, айсберг, маруля.
Колкото по-тъмни са листата, толкова повече минерали и витамини съдържат. По-тъмните листа може и да са по-горчиви на вкус. В такъв случай използвайте бейби вариантите - те са крехки и нежни.
2. Добавете цвят със зеленчуци или плодове - краставица, домат авокадо, чушка, морков, ябълка, репички, броколи, портокал, нар.
Използвайте свежи, сезонни продукти.
3. Добре направената салата съдържа и протеин - пиле, риба, свинско,телешко, боб, яйца, тофу, киноа, сирене.
Изберете животински или растителни продукти, според вида на хранене или моментното ви желание.
4. Текстура - семена, билки, крутони, кълнове.
Това са малките неща, без които салатата ви като цяло може, но с тях става още по-вкусна. Добавянето на сурови или току-що запечени на сух тиган ядки ще направи салатата ви още по-богата и ароматна. Това внася и допълнителна плътност и калории. Допълнително цинк ще имате, ако добавите люта чушка или свеж джинджифил. За свежестта ще се погрижат пресните подправки - босилек, магданоз, кориандър, както и лимоновият сок и кори.
5. Овкусете с подправки и/или дресинг
Така салатата ще бъде вкусна и здравословна. Всяка салата си отива с различни дресинги, но понякога с какво ще я допълните е въпрос и на личен вкус. Винегретът с балсамико се прави от зехтин (3/4. ч.ч), балсамов оцет (1/4 ч.ч.), сол и черен пипер. Ако салатата ви има нужда от по-плътен сос, направете майонезено-горчичен - дижонска горчица (1 ч.ч.), майонеза (2 с.л.), щипка сол, 1 ч.л. мед, пипер, ябълков оцет (1 с.л.)