Суровите тиквички са доста скучен и безвкусен зеленчук. Но изпечени или изпържени правилно, те отварят лекия си вкус и изпълват устата със слюнка. С тях може да се направи всичко от здравословно предястие до шоколадова торта. Не вярвате? А трябва.
Предлагаме ви 3 ястия с тиквички.
Независимо дали планирате да купите тиквички от фермерски пазар или от магазина на ъгъла, важно е зеленчукът да е пресен. Когато избирате, внимавайте да са здрави, с гладка, ненаранена кожа и сравнително твърди. Не купувайте големи тиквички, тъй като те може да нямат аромат и да се окажат с гъбеста или дървесна текстура. Експериментирайте с различни сортове като жълти тиквички, патисон, цукини и т.н.
Благодарение на мекия си вкус, тиквичките са чудесни за комбиниране с различни билки и подправки. Може да ги овкусите с босилек, мащерка, риган, розмарин и чесън. Ако пък не харесвате подобни експерименти, заложете на класиката - сол и черен пипер.
Сотирани тиквички
В тиган на печката е най-бързият начин да приготвите тиквичките.
Необходими продукти
2 средни тиквички
2 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка масло
3 скилидки чесън, накълцани
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка черен пипер
Нарежете тиквичките на шайби. Сипете ги в дълбока купа. Залейте със зехтина. Поръсете ги с всички продукти без солта и раздрусайте внимателно цялата купа. Така всички подправки ще полепнат равномерно по тиквичките.
Сложете маслото в тиган и когато се сгорещи достатъчно, добавете тиквичките. Разбърквайте от време на време. Поръсете със сол, докато още се готвят. Следете внимателно чесъна, тъй като той може да изгори доста бързо. Махнете тигана от котлона веднага щом видите, че чесънът става кафяв.
Тиквички на пещ
Печенето на тиквичките им дава изключително приятна текстура. Ако искате да са хрупкави, нарежете ги на много тънко.
Необходими продукти:
2 средни тиквички, нарязани на филийки
2 супени лъжици разтопено масло
1 супена лъжица риган
сол и черен пипер
Сирене пармезан за поръсване
В средна купа сложете нарязаните тиквички. Залейте ги с разтопено масло. Добавете в риган, сол и черен пипер и разбъркайте с лъжица или с ръка. Подредете тиквичките в тава, застлана с хартия за печене. Поръсете щедро с пармезан. Печете 35-40 минути, докато станат златистокафяви.
На грил
Загрейте грила на средна температура, след това поставете тиквичката върху скарата. Покрийте за 4-5 минути. Внимателно обръщайте тиквичките с помощта на дълги щипки. Сервирайте като гарнитура за бургери или заедно със свежа салата.
Още рецепти с тиквички
Фантастична крем супа с печени тиквички
Мac'n'Veg - омлет с макарони и зеленчуци
Мусака с тиквички
Зеленчукови кюфтенца със сирене
Пълнени тиквички с див ориз и киноа
Крем супа от тиквички, мента и заквасена сметана