За да не ви пари копривата, когато я берете и почиствате, сложете ръкавици или просто мушнете ръцете си в тънки найлонови пликчета. Прясната коприва може да разточите леко с точилката. така се отнема от силата й да жарка ръцете ви и след това по-лесно може да я обработите. Коприва може да сложите в тестото за палачинки, фритата, хляб или блатове за солена торта; да добавите към яйцата за омлет, да използвате пълнежа за пайове и кишове. Водата, в която е вряла, може да пиете като чай или да облеете косата си, за да я подсилите и да ускорите растежа й. 

Снимка: Росица Николова


Пролетна коприва

Копривата се сварява за кратко и се пасира. В тиган се запържва малко брашно, заедно с масло, след което се добавя копривата. Завърта се на огъня за кратко. Накрая се добавя 1 разбито яйце.

Панирани копривени листенца

Листенцата се овалват в брашно, след това в разбито яйце и се пържат в тиган със сгорещено олио. Може и предварително да направите гъста панировка, като към яйцето и брашното сипете и малко тъмна бира. 

Коприва с ориз

Задушава се 1 глава стар лук в 2 с. л. олио. Добавя се накълцаната коприва. Готви се, докато копривата промени цвета си. Слага се 1 ч. ч. почистен и измит ориз и се бърка, докато стане прозрачен на вид. Добавят се 6 ч. ч. вода и се оставя да къкри на тих огън. След като оризът поеме водата, се сваля от огъня. Оствете за 30 минути, за да поеме остатъка от водата.

Зелена баница - вижте как в рецептата.

Сурова салата

Копривата леко се намачква, заедно със сол и лимонов сок.

Снимка: Росица Николова

Дип за сирена

Копривата се запържва, заедно със стар лук и чесън, докато всичко омекне. Слагат се малка шепа орехи и се пасира. Добавя се олио или малко вода, за да стане по-течно. Нарежете няколко вида сирене и потапяйте в дипа.

Песто

В блендер или кухненски робот сложете около 1 кг суровата коприва. Добавете 2 скилидки чесън, сол и 50 мл зехтин. Пасирайте до гладкост. Към готовата смес добавете 30 г настърган пармезан.

Разядка от коприва

В хаванче сложете няколко скилидки чесън, няколко ядки орехи и сол. Добавете листенцата коприва и счукайте. След като всичко стане на каша, пресипете в чиния, залейте с кисело мляко и разбъркайте.

Пикантен сос от коприва

Копривата се слага да кипне в малко вода. Излишното количество течност се отцежда и се сипва малко олио и червен пипер. Оставя се за още кратко на огъня, като непрекъснато се бърка. Готовата коприва се изсипва в кисело мляко със ситно нарязан чесън.

Пастет с яйца и коприва

Около 100 коприва се почиства и измива и се слага да ври в подсолена вода за 10 минути. Отцежда се водата. Слага се в пасатор и към нея се добавят китка магданоз, шепа орехи, 100 грама крем сирене, зехтин, 2 сварени яйца и лимонов сок. Овкусява се със сол и пипер. Количеството зехтин може да варира според гъстотата, която искате да има пастета.

Джуркана коприва със сирене

Вижте как в рецептата 

Снимка: Росица Николова