На 3 февруари църквата чества деня на св. Симеон Богоприимец, наричан още Зимен Симеон. На този ден имен ден празнуват Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана и Мона. По повода се меси и раздава царевична питка. 

Може да замесите царевичен хляб с чили още сутринта в събота, за да може да раздадете на съседи и приятели, ако в дома ви има именик.

Кюфтета, пилешко филе или телешки стек - каквото и да изберете за обяд, на всичко подхожда гарнитура от картофено пюре. А знаете ли тайната за приготвянето му със запечени обелки?

Снимка: Istock.com

Продължавайки идеята на Симеоновден на трапезата да присъства царевица, към следобедното кафе може да приготвите сладки в буркан. Рецептата е същата, независимо дали ги приготвяте на момента, или слагате продуктите в буркан за подарък. 

Поне веднъж седмично е полезно да се яде риба. Ако тази седмица все още не сте хапвали, използвайте събота вечер. 

Неделята е ден за палачинки. Нека този път бъдат малко по-различни, като имат цвят. 

В неделя, 4 февруари, имен ден празнуват всички, които носят имената Жеко, Жела, Желка, Жечо Жечко, Жечка, Желязко. Няма специална храна, която да се приготвя за празника, но изхождайки от значението на името, ни се струва, че нещо с високо съдържание на желязо е добра идея.

А какво по-добро от цвеклото. 

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

За следобеда - чийзкейк. Този е печен. И макар много хора да предпочитат чийзкейк с бисквитени трохи и без печене, опитайте тази рецепта и ще си промените мнението. 

Друг вариант е френската селска торта. Известна е и като торта "Медовик". В миналото са я приготвяли след 14 август, защото тогава се е вадил пресния мед. Днес я правим, когато ни се прииска нещо сладко и леко.

Турското пиде е нещо, което може да хапнете за вечеря, а ако ви остане да си вземете и за офиса в понеделник.

Снимка: Istock.com