В събота, 10.02, църквата отбелязва Задушница и Света мъченица Валентина. За Задушница се вари жито, меси се хляб и се прелива с вино. Всички останали храни и напитки са по желание. За да се свари по-бързо, житото може предварително да се накисне. Вари се до омекване. Ако го правите предната вечер, оставете го в неизврялата вода. Така ще поеме още, ще набъбне и ще стане меко. След като свалите от котлона, добавете мед или захар за подслаждане. За вкус може да сложите ванилия, сок и настъргана кора от лимон и стафиди. На сутринта се смесва с едро нарязани орехи и се поръсва с пудра захар и канела. 

Може да приготвите и ашуре.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

В събота имен ден празнуват Валентина, Валя, Валентин, Вальо, Харалампи, Ламбо, Пейо и производни. Ако искате да приготвите нещо по-специално за празника, изберете си от 10 – те рецепти с презрели банани. Такива може да намерите в почти всеки магазин. Дори да не са най-узрелите, също може да ги използвате. 

Съботният обяд може да отбележите с яхния от леща и гъби – едно вкусно и хранително ястие, с което всички ще се стоплят и нахранят, усещайки топлината и уюта на почивния ден. 

Или опитайте нещо ново и не толкова класическо.

Към съботното следобедно кафе може да добавите шоколадови бонбони със сини сливи и сладко от рози. Ако искате да ги приготвите за подарък на Свети Валентин, сега е удачният момент да ги приготвите.

За вечеря направете нещо интересно и красиво.

В неделя църквата отбелязва Неделя Месопустна. (Месни Заговезни). От този ден започва подготовката за дълъг пост. Ето защо точно тогава се яде в по-обилни количества. Вечерта на Месни Заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия - обикновено кокошка, и се заговява месо. Пригответе това пиле с картофи – класика е, но не съвсем. В този вариант е включен апетитния чесън, както и пикантен сос, с който се намазват бутчетата. 

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Или пък заложете на класиката – пиле с ориз, цяло или само бутчета.

Към следобедното неделно кафе добавете захарни сърчица. Нужен ви е 1 час и ще можете да добавите нежна сладост към тонизиращата напитка.

Снимка: Росица Николова

В неделя разполагаме с повече свободно време, затова може да експериментираме с нови неща. Цвете от лук – защо не. Особено щом става и толкова вкусно. 

Снимка: Росица Николова

Или пък лазаня в чашка.