Ако досега сте опитвали само пържен лук в състава на сандвичи или бургери, или пък панирани лучени кръгчета, то значи е дошъл моментът да разберете, че това цвете от лук е истинската перла в короната. 

Как се приготвя?

Изберете голяма глава лук. Отрежете коренчетата и твърдото му крайче. 

Разрежете лука на 2, после на 4 и така до 16 разномерни и симетрични разреза. Внимавайте те да не стигат до долу. Прокарвайте ножа само до 3/4 от главата лук.

Разтворете така получилите се листенцата на цветето настрани. Напълнете дълбока купа с гореща вода и го потопете с листата надолу. След това веднага прехвърлете във вода с ледени кубчета в нея. 

Може да запечете лука и така, но по-вкусно ще бъда, ако добавите различни продукти и подправки за поръсване или панировка. 

Поръсете с 3 с. л. настърган пармезан, смесени с 1 ч. л. черен пипер и да запечете във фурна.

Друг вариант е да потопите първо в разбито яйце, след което в брашно, смесено с червен пипер, и да изпържите в дълбок тиган, с предварително сгорещено олио, което да покрие цялата глава лук. 

Към лука цвете може да поднесете млечен сос, в който да топвате всяко от листчетата му. 

Снимка: Росица Николова