Учени от Института по български език към БАН подготвят карта на България, в която ще са събрани всички кулинарни особености на различни региони. Доц. Ана Кочева от Института разказва в студиото на "Тази сутрин" за особените ястия и реч, които вкусват и чуват из България. Zа целите на проучването екипът е посетил Шипково, Гумощник, Голяма Желязна, Орешак, махала Баба Стана.
Дешка Кротева от село Горно Драглище приготвя ялова баница. „Селска рецепта точнотия нема. Сичко е едно на чутура!“, споделя тя по отношение на пропорциите. Полейник е другото интересно ястие от този край – ястие, подобно на тутманик, който се полива с мазнината от дреболии.
Гаргалета се нарича сиропиран десерт, подобен на грис халва, приготвян в Якоруда.
Сватбарското жито от село Гумощник също е много различно. Обикновено се приготвя при погребения, но в Троянско поводите за него са радостни - кръщенета, сватби и т.н. Характерно е използването на разтопена мазнина от сланина. Житото се накисва няколко дни, докато се разпукне, вари се в прясно мляко и се поръсва със сушени плодове и ядки. „По-хубаво от крем брюле“, споделя доцент Кочева.