Независимо дали е черно, или с мляко, с шоколад или есенции, в зависимост от това как обичате кафето, може да разберете много за характера си. 

Проучване, проведено сред общо 1000 участници и публикувано в списанието Appetite, повечето от които с афинитет към черното, чисто и горчиво кафе, показа тенденция те да са с изявени нарцистични и егоистични наклонности. Изследването е ръководено от Кристина Сагиоглу и Тобиас Грейтаймер, проведено в Университета на Инсбрук в Австрия. Изводите, които правят, са свързани с характера и предпочитанията към горчивия вкус. Предполага се, че връзката между горчивите храни и психопатичните тенденции може да "стане хронична" и да се влоши във времето. 

За успокоение обаче, доктор Стивън Майърс, професор по психология в Университета Рузвелт, твърди, че вкусовите предпочитания се променят във времето. Той прави задълбочено изследване за връзката между горчивия вкус и здравето. Установява, че има само малка зависимост между вкуса на горчивите неща и макиавелизма - една от трите личностни черти, отнасящи се към тъмната тройка, заедно с нарцисизма и психопатията.

Пиенето на чисто, горчиво кафе е по-здравословно. Чистото кафе има различни ползи за здравето, докато млякото и захарта, особено ако не говорим за качествени такива, дават негативно отражение.  

В изследването също се установява, че хората, които харесват сладко кафе или такова с мляко,  обикновено имат по-приятни черти на характера, те са добри, умеят да работят в екип и да се сприятеляват лесно.