Биляна Гавазова е усмихнатото лице, което съобщава обедните новини на зрителите на bTV. Но Биляна е и онази будна съвест, която разработва теми като "Има ли ГМО в храните на пазара у нас" и "Какви са последствията за здравето ни от мръсни я въздух“ в рубриката "Чети етикета". Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите. Биляна е динамична, има усет към подробностите и държи да стигне до дъното на всеки въпрос, който касае нея, близките ѝ, а покрай професията и онова, което интересува зрителите и потребителите.
Наближават коледните и новогодишни празници и на нас, от bistro.bg, ни е интересно да разберем какви храни слага на трапезата си Биляна Гавазова, чете ли всички етикети и какво ще си пожелае за 2018 година.
Ако сравним кaчествотo на храните с качеството на въздуха - кое ще е с по-страшен етикет?
Трудно сравнимо е. Правихме тема в предаването "Чети етикета" за качеството на въздуха. Бях впечатлена от мащаба на този проблем. Напрaвихме няколко предавания, защото този проблем не засяга само столицата. Има съдебни битки, съди се Столична община, гражданите са срещу институциите... Въпросът е сериозен и ние няма да се откажем да го следим и да се борим на страната на хората.
Храните не може или поне не трябва да са опасни. Може да са вредни, но не трябва да крият пряко риск и трябва да е ясно на хората какво точно слагат на трапезата си. С въздуха нямаме избор. Той със сигурност не е много добър, особено в столицата и големите градове. Така че с въздуха според мен ни е по-голям проблемът. Води до все по-сериозни заболявания и при децата, изострят се алергии и т.н. Чистотата му е въпрос, който наистина крие много рискове и трябва да бъде поставен и решаван в дълготраен план. Чувствам за свой дълг с екипа на „Чети етикета“ да следим въпроса, за да сме сигурни, че отговорните институции ще си вършат работата, за да дишаме по-чист въздух.
Какво си пожелаваш на Бъдни вечер?
Семейството и хората около мен да са здрави. Това е най-важното. Но е важно и да си даваме сметка, че здравето не е плод на късмет или нещо свръхестествено. Затова когато си пожелавам здраве, поемам и отговорността да се грижа за своето и за това на близките си. Мисля, че всички трябва да правим това.
Как празнуваш Коледа?
Събираме се всички. Това е празникът, който най-много обичам и за който най-много се вълнувам. Старая се къщата ми да е безупречна в украсата. Откакто синът ми Алек е на бял свят, започнах и да готвя за Бъдни вечер и Коледа.
Какво готвиш?
С радост се впускам в готвене по време на празниците, защото в активния професионален сезон много трудно намирам време за това. Правя традиционна българска трапеза. На Бъдни вечер приготвям боб в гювеч, картофена салата, сармички, баница, туршия. Обичам домашно приготвената зимнина от родителите ми, свекърва ми, баба ми. Тези традиции - да се приготвя и консервира храна, продължават и в нашето сeмейство.
2017 завършва за теб с две награди за работата ти в рубриката „Чети етикета“. Какво очакваш от новата година в личен и професионален план?
Тези две награди означават, че рубриката „Чети етикета“ изпълнява своята мисия – да следва проблемите на хората и да разплита общественозначими и сложни въпроси, каквито са тези за образованието и храните. Очаквам от 2018 да е още по-динамична и успешна. Пожелавам на себе си и близките ми здраве и любов.