Цветница е един от големите празници в дните на Великия пост, заедно с Лазаровден и Благовещение. На Цветница е разрешено яденето на риба. Основно място на трапезата заемат салатите от пресни зеленчуци, копривата, лападът и спанакът, също така ястията с картофи, ориз, боб и други продукти, които набъбват при варене.
1. Ако си разрешите риба на Цветница, може да я приготвите по този лесен и здравословен вариант. Fish en papillote - чудесен метод за готвене на риба, който пести време и оставя фурната чиста. Ако не обичате да приготвяте риба заради миризмата – тази рецепта е за вас. Нужни са ви само хартия за печене и 20 минути.
2. Супа от спанак и пресен чесън
Тази рецепта е на Моли Уайзенбърг, споделена ни от Галина Толкингтън - консултант по хранене и фитнес експерт. Тя няма нужда от много подправки, защото пресните зеленолистни дават достатъчно богат вкус и аромат.
3. Баница с лапад
Тази рецепта е характерна за Източна България. Ако лападът не е сред любимите ви зеленолистни, заменете с коприва, киселец или спанак.
4. Зелена салата с кисело мляко
Един малко по-различен вариант на традиционната зелена салата. Приготвена по този начин, няма нужда да слагате оцет и дори олио/или зехтин. заменя ги киселото мляко, което придава много ефирен вкус.
5. Локумени сладки
На Лазаровден задължително трябва да има и нещо сладко. Може да приготвите сиропирана баница, ореховки или тези локумени сладки.