През лятото обикновено се чудим какво да сготвим по няколко причини. Първата е, че искаме ястията да са леки и съобразени с високите температури и непоносимостта на организма към тежки и мазни храни. Втората е, че не бихме искали да прекараме 2 часа над котлона, когато навън термометрите показват 39 градуса на сянка. Много ни допада идеологията на кулинарния гуру Джейми Оливър и се спряхме на 5 предложения за лятото, които не изискват дълга (или изобщо не изискват) термична обработка, за да попаднат в чинията, оформени в красиво и вкусно ястие.

Паста с миди

Една проста на пръв поглед рецепта, но изпитана във времето и много подходяща за летните месеци. Джейми замества бялото вино с розе, за да придаде повече „руменина“ на пастата.

Закуска с авокадо

През лятото включването на фурната и котлоните не е най-приятното занимание, на което можем да се отдадем. Филийка ръжен хляб с рикота, запечени кедрови ядки, пресен босилек и чери домати ни предлага Оливър като бърза и вкусна алтернатива.

Цветни яйца на очи

Няколко яйца, тиквички на резени, чили и зелени подправки могат да оформят красиви и цветни яйца на очи, които са бърза идея за всеки повод.

Яйца и аспержи по френски

Това френско ястие се приготвя за 15 минути, а основните му съставки са варени яйца и аспержи, плюс дресинг, бекон и подправки.

Сьомга със сезонни зеленчуци

Конкретната рецепта е с пресни картофи и бамя, но Джейми казва, че може да стане с всеки сезонен зеленчук. Сьомгата се слага с кожата нагоре, добавят се подправки и се пече.