Салатата с яйца не е просто салата - тя е начин да усвоите повече протеини по вкусен начин, като комбинирате свежи зеленчуци с ароматни подправки. Това може да бъде закуската ви, както и вечерята. Може да я хапвате като салата, предястие или дори на филийка. Сандвичите с яйчна салата са и един от бързите начини да предложите на учениците нещо вкусно за похапване в междучасието.
Плътността на яйцата се комбинира чудесно със сочни домати, хрупкави краставици, зелена салата, репички и моркови, както и с разнообразни зеленолистни - рукола, спанак, листа от цвекло, валериана и др. Поставете малко салата върху препечен хляб и имате подкрепящо хапване за всяко време.
Яйчната салата е засищаща, затова може да я предложите и като предястие. Ако я направите по-фина, може да напълните с нея дори профитероли.
Ето няколко разнообразни вариации са салати с яйца за всеки момент, в който ви се прииска нещо вкусно, леко, но и хранително.
Млечна салата с намачкани жълтъци
Извадете жълтъците от белтъците на яйца. В малка купа сложете половин чаена лъжичка сол, върху нея сложете жълтъците и намачкайте с вилица.
В купа, в която ще правите салатата, нарежете белтъците на ситно. Накъсайте половин зелена салата.
За да направите сос, трябва да смесите кисело мляко, горчица, лимонов сок, настъргана кора от лимон и черен пипер.
Сипете жълтъците при белтъците и полейте със соса. Поръсете с наситнени пера от зелен лук.
С рукола и прошуто
Варените яйца се нарязват на четвъртинки по дължина.
В купа се смесват листа рукола с няколко маслини.
Нарежете прошутото на малки парчета. Може да го замените и с пушена сьомга.
Овкусете със зехтин и лимонов сок. Поръсете със ситно настърган пармезан.
С майонеза и кисело мляко
Нарежете сварените яйца на шайби с дебелина около половин сантиметър.
В друга купа смесете кисело мляко и майонеза в съотношение 1:1. Подправете със сол и лимонов сок. Залейте яйцата със соса и внимателно разбъркайте, за да не натрошите яйцата.
Нарежете пресен чесън на дребно и посипете салатата.