Салатата с яйца не е просто салата - тя е начин да усвоите повече протеини по вкусен начин, като комбинирате свежи зеленчуци с ароматни подправки. Това може да бъде закуската ви, както и вечерята. Може да я хапвате като салата, предястие или дори на филийка. Сандвичите с яйчна салата са и един от бързите начини да предложите на учениците нещо вкусно за похапване в междучасието. 

Снимка: iStock

Плътността на яйцата се комбинира чудесно със сочни домати, хрупкави краставици, зелена салата, репички и моркови, както и с разнообразни зеленолистни - рукола, спанак, листа от цвекло, валериана и др. Поставете малко салата върху препечен хляб и имате подкрепящо хапване за всяко време. 

Снимка: iStock

Яйчната салата е засищаща, затова може да я предложите и като предястие. Ако я направите по-фина, може да напълните с нея дори профитероли. 

Ето няколко разнообразни вариации са салати с яйца за всеки момент, в който ви се прииска нещо вкусно, леко, но и хранително.

Млечна салата с намачкани жълтъци


Извадете жълтъците от белтъците на яйца. В малка купа сложете половин чаена лъжичка сол, върху нея сложете жълтъците и намачкайте с вилица. 

В купа, в която ще правите салатата, нарежете белтъците на ситно. Накъсайте половин зелена салата. 

За да направите сос, трябва да смесите кисело мляко, горчица, лимонов сок, настъргана кора от лимон и черен пипер. 

Сипете жълтъците при белтъците и полейте със соса. Поръсете с наситнени пера от зелен лук. 

Снимка: iStock

С рукола и прошуто

Варените яйца се нарязват на четвъртинки по дължина. 

В купа се смесват листа рукола с няколко маслини. 

Нарежете прошутото на малки парчета. Може да го замените и с пушена сьомга. 

Овкусете със зехтин и лимонов сок. Поръсете със ситно настърган пармезан. 

Снимка: iStock

 

С майонеза и кисело мляко

Нарежете сварените яйца на шайби с дебелина около половин сантиметър.

В друга купа смесете кисело мляко и майонеза в съотношение 1:1. Подправете със сол и лимонов сок. Залейте яйцата със соса и внимателно разбъркайте, за да не натрошите яйцата. 

Нарежете пресен чесън на дребно и посипете салатата.