Ястията с яйца се готвят бързо, питателни са, почти винаги имаме този продукт в хладилника си, не са скъпи и могат да са полезни. Те са богати на протеин и затова са една от най-добрите закуски. Но хубавото на яйцата е, че могат да се консумират по всяко време на деня. 

1. Салата с яйца и киноа за закуска

2 големи яйца
1 малка зелена салата 
½ краставица
4 много тънки филийки червен лук
30 г пушена пъстърва
½ ч. ч. варена киноа
2 с. л. зехтин
1 с. л. каперси
1/2 ч. л. лимонови кори 
1 с. л. лимонов сок
½ ч. ч. кисело мляко
копър

Сварете яйцата за 10 минути. Преместете в купа с ледена вода и охладете. Обелете яйцата и ги нарежете на тънки шайби. Накъсайте салатата, нарежете краставицата, добавете лук, парчетата пъстърва, киноа, зехтина, каперсите и лимоновия сок в голяма купа и объркайте. Подправете със сол и черен пипер.

Смесете киселото мляко с лимоновите кори в малка купа. Поръсете от него върху салатата, а накрая декорирайте с копър. 

Снимка: iStock

2. Пържени яйца с такос

2 с. л. люта чушка 
1 с. л. оризов оцет
1 ч. л. мед
1/4 ч. ч. кисело мляко
сол
3 с. л. зехтин
2 големи яйца
2 питки тортила

Смесете лютата чушка с оцета и меда в малка купа. В друга купа овкусете киселото мляко със сол. 

Загрейте зехтина в среден тиган. Чукнете яйцата в тигана и гответе около 2 минути. Сложете по едно яйце върху всяка топла тортила, отгоре поставете лютото сладко и млечният сос.

Снимка: iStock

3. Яйца в кокосово мляко


2 големи яйца
2 с. л. кокосово мляко
сол
½ ч. ч. листа от кориандър 
1 ч. л. лимонов сок

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете две малки формички (за крем брюле или крем карамел) с масло. Във всяка чукнете по едно яйце и сипете по 1 с. л. кокосово мляко. Печете яйцата 7 минути. Нарежете кориандъра на ситно, овкусете с лимонов сок и сол. Гарнирайте.