Оризът е една от най-полезните зърнени култури. Консумирането му е едно от най-добрите неща, които може да направите за здравето си, защото той не съдържа вредни мазнини или холестерол. Ако имате високо кръвно налягане, оризът е добър вариант, заради ниското съдържание на натрий. Същевременно оризът е прекрасен източник на витамини и минерали като ниацин, витамин D, калций, фибри, желязо, тиамин и рибофлавин. Добрата новина е, че може да се използва както за основни ястия, така и за десерти. 

Събрахме 3 рецепти с ориз, които може да приготвите с повод или не, на празник или в обикновен делничен ден. 

Ризото Миланезе

Загрейте 1 л зеленчуков бульон в малка тенджера и го оставете да ври на слаб огън. Загрейте 50 г масло и 1 с.л. зехтин в голяма тенджера. Добавете 1 нарязана глава лук и 1 счукана скилидка чесън и запържете на умерен огън за 4-5 минути, като бъркате, докато омекнат. С дървена лъжица разбъркайте 300 г ориз (арборио), за да се размеси с лука. Добавете 1 с.л. бяло вино и варете, докато почти се изпари. Сипете черпак горещ бульон. Варете, като бъркате от време на време, докато оризът поеме бульона.

Продължете да добавяте горещия бульон черпак по черпак, като бъркате от време на време за около 20 минути или докато ризотото стане меко и кремообразно. Добавете 2 с.л. нарязан пресен магданоз и посолете на вкус. Сервирайте, поръсено с 50 г пармезан.

 

Оризови кюфтенца с кисело зеле

Смесете 450 г пилешка (пуешка или свинска кайма), 120 г дългозърнест бял ориз, 1 разбито яйце, средата на 1 филийка бял хляб, 2 с.л. прясно мляко, по ½ ч.л. сух майоран, сол и малко черен пипер. С влажни ръце разделете сместа на 24 еднакви топчета. Сложете ги в плоска чиния, похлупете и оставете в хладилника. Задушете 450 г кисело зеле и 800 г консервирани домати в голяма тенджера. Намалете котлона, добавете кюфтенцата и 340 г тиквички, похлупете и задушавайте 15-20 минути. Украсете с листенца магданоз.

Ориз със сушени кайсии и уиски

Продукти за ориза:

300 г ориз
10 сушени кайсии
25 мл уиски
2 глави лук
1 голям домат
олио
лимон
вода
сол, черен пипер

За палачинката:
2 яйца
3-4 с. л. брашно
200 мл прясно мляко
маково семе

Оризът се сварява в подсолена вода в съотношение 1:2. Лукът се нарязва на полумесеци. 

Задушава заедно с доматките и сушените кайсии в малко олио. Температурата трябва да е ниска, за да може лукът да се карамелизира. 

Към зеленчуците и плода се налива уискито. След като омекнат, при тях се добавя отцеденият ориз.

Яйцата и млякото се разбиват до хомогенност. Прибавя се брашното. Тестото за палачинка се излива в плосък тиган и се оставя да се пържи. Отгоре се поръсва с маково семе. Обръща се и се пържи и от другата страна След като е готова и леко охладена, се нарязва на хапки и се добавя в тигана с ориза.