Зехтинът е един от най-полезните природни продукти, които можете да използвате за здраве и красота. Някои хора консумират на гладно по 1 супена лъжица сутрин. Ако това не ви се струва особено приятно обаче, просто добавяйте зехтин в храната. Вариант е и да слагате по няколко капки в козметиката си - кремове или шампоани.

Зехтин и Алцхаймер

Хипокампусът е част от мозъка, която контролира формирането, организирането и съхранението  на спомените. Тази част от мозъка е първо засегната от болестта на Алцхаймер.

Списанието "Токсикология и приложна фармакология" публикува проучване, според което съставка на зехтина, наречена oleocanthal, може да се свърже и да премахне токсичните протеини, и така да предотврати проблеми с паметта.

Ползи за здравето

Освен забавянето и предотвратяването на хронични заболявания, зехтинът има и други ползи за здравето, тъй като:

Защитава сърцето

Редовната употреба на зехтин ще намали шансовете от сърдечен удар с 41%. Благодарение на полифенолите, които съдържа, той нормализира нивата на холестерола в тялото.

Подобрява имунната система.

Маслиновото масло съдържа антиоксиданти, които предпазват имунната система от инфекции.

Помага при загуба на тегло.

Допринася за по-бързото изгаряне на мазнините.

Готвене с маслиново масло

Някои растителни масла, богати на полиненаситени мазнини, могат да се окажат опасни за здравето. Затова избягвайте готвенето със соеви и рапични масла. От друга страна, зехтинът е здравословен за готвене и включва мононенаситени мазнини, което го прави стабилен при загряване. Но дори и той над 180 ° С има шанс зехтинът да се промени, с което да стане опасен за здравето.