Преди няколко години Брайън Уонсинк написа впечатляващата книга ‘’Безпаметно хранене’’. В нея той споделя опитите и заключенията, до които екипът му стигнал след 10 години изучаване на човешкото поведение по време на хранене. В специално оборудван ресторант-лаборатория, Уонсинк и колегите му тестват своите теории за хранителното поведение, което води до натрупване на излишни килограми. Екипът е на едно мнение: средата и външните фактори са много по-силни от волята ни. Това може да направи загубата на тегло трудна задача.
Запознайте се със ситуациите, в които е лесно да прекалите с количествата и ги овладейте за да бъдете винаги в добра форма!
Когато сте на кино
Сигурно сте забелязали, че може да изядете повече пуканки, ако сте в киносалон. Екипът в Корнел провел следното изследване: на зрители в кино, безплатно раздали пуканки. Половината зрители получили големи опаковки, а останалите малки. Пуканките били произведени преди цели 5 дни, опаковани в найлонови чували и имали застоял вкус. Под наблюдението на скрита камера, зрителите опитали пуканките и разбира се, не ги харесали. В хода на филма, след като действието започнало да се развива и екшън сцените станали напечени, пуканките започнали да изчезват. В края на филма, екипът събрал неизядените количества, за да прецени от кои опаковки е хапвано повече. Познахте! От големите кутии с пуканки били изядени над 170 калории повече. При това пуканките били безвкусни и застоели!
В лабораторията си изследователите повторили този опит с почти 50 продукта и всеки път изводът бил един и същ: консумираме повече, когато опаковката е по-голяма. Някои компании за козметични продукти отдавна знаят това и произвеждат големи опаковки, които им гарантират по-високи продажби. За да избегнете тази клопка, ако консумирате храна по време на филм, винаги купувайте малки опаковки пуканки, безалкохолни или други лакомства.
Когато сте на ресторант
В този интересен експеримент учените от Корнел събрали млади мъже, които гледат футбол и им сервирали пилешки крилца. Сервитьорите поставили чинийки за кости до всеки зрител и зачакали мъжете да се залисат в играта. Уловката тук е, че само половината чинийки били отсервирани, а другите оставени пълни с кости, за да напомнят за изядените количества. Досещате ли се вече кой изял повече крилца? Разбира се, тези мъже, чиито чинийки били постоянно отсервирани.
Ресторантите отдавна знаят, че стомахът не може да брои и колкото повече празни чаши и чинии се озовават пред нас, толкова повече поръчваме. Ако не оставяте знаци колко храна или напитки сте консумирали, няма как да спазвате разумен хранителен режим; ако пред вас няма следа от изядената храна, стомахът ви ще се чувства празен.
Когато сте на бюрото си
Това е любимия ми експеримент на Уонсинк, защото засяга един от сериозните капани за здравето: храната в офиса. Екипът избира голяма офис сграда и за Св. Валентин подарява на всички секретарки купичка с шоколадови бонбони. Уловката е, че купичката на половината секретарки е прозрачна, а на другите е порцеланова. С помощта на камери, хитрите изследователи наблюдават изядените количества. Секретарките, които получили прозрачните купички изяли 2/3 повече бонбони от колежките си, получили непрозрачни купички.
Ако виждате храната, вероятността да посегнете към нея е много по-голяма. Това изследване продължава като в различни офиси екипът поставя понички на различно разстояние от бюрата на служителите. Разбира се, храната, поставена най-далеч остава непокътната. Независимо дали сте у дома или в офиса, разумно е да прибирате храната в шкафове и в непрозрачни опаковки, за да не стимулира апетита и въображението ви. Ако е нужно храната да е на показ, поне я поставете далеч от вас.
Когато сте с приятели
Разбира се, семейството и приятелите са най-добрата компания за обяд или вечеря. Радостта от живота се споделя естествено, разговорите са приятни, а храната като че ли е по-вкусна! За съжаление разсеяни от емоцията, трудно разбираме колко храна сме поели. Уонсинк и неговите учени провеждат експерименти, в които поставят различен брой студенти на една маса и отчитат изядените количества. Цифрите са повече от впечатляващи: в компания на още един човек ядем 35% повече, а количествата нарастват правопорционално на размера на компанията. С повече от 6 души изяждаме до 2 пъти по-големи количества, отколкото когато сме сами. Съветът на учените е винаги да започвате последни, когато се храните с повече от двама души и да се опитвате да се храните бавно, отказвайки допълнителни порции, още една чаша вино или десерт.
Със съдействието на www.artofrealfood.com