...затова сме принудени да полагаме съответните грижи за кожата си – специфични за всеки възрастов етап от живота ни. Има обаче две униварсални правила, към които трябва да се придържаме през всичките десетилетия: Първо – да нанасяме вечер продукти, съдържащи в състава си ретиноиди (производни на витамин А вещества) – те стимулират колагена, изглаждат бръчките и заличават акнето. И второ – да третираме кожата си през деня с крем със SPF слънцезащитен фактор.

Какво още трябва да знаем за кожата си и нейните променящи се нужди според годините?

#20+
Почистване и защита:
Кожата между 20 и 30 години е нежна, мека и гладка. Според типа (суха, мазна или комбинирана) тя може да е повече или по-малко предразположена към образуването на акне и разширени пори. След 20-годишна възраст обаче естественото антиоксидантно производство на кожата намалява и тя става все по-податлива на вредното въздействие на UV-лъчите.

Използването на козметични продукти с почистващи и защитни функции става все по-необходимо, а присъствието на дневен крем със SPF слънцезащитен фактор е задължително. Този тип продукти предпазват от вредното въздействие на слънцето, но и предтовратяват склонноста към образуване на акне.

#30+
Заличаване на петна и фини линии: В периода между 30 и 40 години кожата е склонна към образуването на тъмни петна, започват да се появяват малки бръчки – най-вече в резултат на безконтролното излагане на слънце от минали години. Акнето в тази възраст все още може да представлява проблем. Добрата новина е, че с помощта на правилните продукти, може да се справите с всичко това.

Най-добрият приятел на вашата кожа в този период са продуктите, включващи в състава си ретиноиди (производни на витамин А вещества).

#40+
Озаряване и изглаждане: През 40-те години кожата започва да губи от младежкия си блясък, и при неадекватни грижи започва да изглежда бледа и повяхнала. Фините линии около очите и устните се задълбочават и се превръщат в бръчки. Навлизаме в етап, в който трябва да заредим козметичното си шкафче с продукти, включващи в съдържанието си anti-age съставки.

#50+
Хидратиране и заздравяване: Дори и да сте имал мазна кожа в по-голямата си част от живота си, това е десетилетието, в което трябва да обърнете специално внимание на хидратацията й.

Причината за това са хормоналните изменения, настъпващи след менопаузата, и отслабването на защитните механизми на кожните клетки.

#60+
Лифтинг и оформяне: Кожата след 60-те години започва прогресивно да се отпуска и деформира. При адекватна грижа с продукти с лифтинг ефект, придаващи на кожата еластичност и стегнатост, можем да изглеждаме най-малкото с десет години по-млади.