Всички знаем, че животът може да бъде наистина стресиращ. В жонглирането между работата, семейството и социалните задължения, не е чудно, че понякога се чувстваме претоварени. Отделяме време за почистване на домовете, колите и телата си, но колко често мислим за умовете си?! Вижте по-долу как да се отървете от излишното напрежение със следните прости съвети за пречистване на ума.

1. Станете и засияйте

Когато се събудите, не бързайте веднага да станете от леглото. Започнете деня, като дишате дълбоко и се концентрирайте върху това как се чувствате. Съсредоточете се върху това, което искате да постигнете в работата, емоционално или физически.

2. Помислете за вашите нужди

Запитайте се от какво имате нужда в живота си тази година? Концентрирайте се върху емоционалните си нужди. Това може да са характеристики като доброта или спокойствие. Може би бихте искали нещата като цяло да са по-лесни, вместо да се чувствате сякаш се борите всеки ден. Ако сте преминали през трудни моменти в близкото минало, направете списък с нещата, от които се нуждаете в живота си, за да се чувствате емоционално сигурни.

3. Култивирайте положителни качества

За да привлечете качествата, които най-много желаете в другите, решението е първо да се концентрирате върху собствения си характер. Когато времената са несигурни, може да е трудно да се види светлата страна на нещата. Обградете се с позитивни хора. Започнете дневник на благодарността и записвайте за какво сте благодарни всеки ден или в края на седмицата.

4. Подхранвайте вътрешното си дете

Всеки е различен, но много от нас са преживели загуба или болка още в детството си. За да достигнем пълния си потенциал като възрастни, е важно да подхранвате вашето „вътрешно дете“ и да практикувате пречистване на ума. Тези, на които им е трудно да се отпуснат, може да са подсъзнателно заключени в режим на "борба или бягство" след тежко детство. Погрижете се за себе си с много сън и топли вани, както и с упражнения за пречистване на ума.

5. Не се опитвайте да заличите всичките си мисли 

Много хора смятат, че трябва да прогонят всичките си мисли, когато медитират. Ако не успеят да направят това, смятат, че са се провалили в практикуването на осъзнатост. Просто трябва да позволите на вашите мисли да идват и да си отиват, без да се опитвате да ги потискате. Много е ефективно! Фокусирайте се върху изцелението чрез мъдростта на тялото. Опитайте се да идентифицирате минал опит, който може да ви спира. Това ще ви помогне да продължите напред към по-положителна визия за себе си.

6. Важността да бъдеш видян

Всеки иска да бъде признат и разбран. Ако чувствате, че никой не ви разбира на работа или у дома, това може да се корени в това, че сте били пренебрегвани като дете. Има обаче някои стъпки, които можете да предприемете, за да получите признание от другите - на работа отидете да се видите с колеги или проведете видеоразговор, вместо винаги да им изпращате съобщения. В една връзка обяснете ясно на другия от какво имате нужда. Това може да е просто слушане, а не решаване на проблеми. Въпреки че нуждите ви са важни, не забравяйте близките си. Запитайте се как сте отговорили и на техните. Ще откриете, че ако правите това редовно, отношенията ви ще се подобрят. Приятелите и семейството също ще станат по-открити с вас за собствените си предизвикателства и емоционални нужди.

7. Свържете се с вашата женска или мъжка страна

Като жени понякога чувстваме, че трябва да пазим женствената си страна, за да успеем в живота. Може би това е резултат от работата в много традиционна среда, където трябва да задушим голяма част от личността си, за да достигнем до върха. Това може да се дължи и на това, че сте били необвързани за известно време и започвате да разчитате на себе си за всичко. Така трудно ще оцените добронамерените жестове от близки. Ако можем да се научим да получаваме енергия от другите, ще влезем в състояние на изобилие. Разбира се, същото важи и за мъжете, които може да изпитат нужда да се свържат отново с мъжката си енергия. Идеалното състояние е идеалният баланс на мъжката и женската енергия.

8. Отбележете деня си вечер

Създайте си навика да обмисляте деня си вечер, водете си дневник или просто помислете как е минал денят ви. Запитайте се как сте отговорили на собствените си нужди през целия ден и от какво по-специално се нуждаехте в този ден. Може да е признание, подкрепа или място. Предприемете практически стъпки, за да постигнете това състояние на благополучие.

9. Посмейте се малко

Смехът е друг чудесен начин да се почувствате добре. Гледайте забавен филм или прочетете хумористична книга. Авторката Това Лий пише творбата си “Прецакан на 40”, в която анализира натиска, пред който са изправени жените - от майчинството до изпитанията на романтичните връзки. Много читатели ще се идентифицират с нейните думи и борби. Определено вдъхновяващо четиво!

Снимка: iStock

10. Потупайте се по гърба

И накрая - поздравете се за всичко, което сте постигнали през времето си до момента на тази планета. Не чувствайте, че трябва да бързате с промяната, но бъдете готови да я прегърнете. Да получите повече от живота не винаги означава да бъдете по-проактивни, така че се отпуснете и се награждавайте от време на време. Може да е с ново червило, с цвете или с малко шоколад. 

Направете това, което ви носи най-голямо удоволствие!