Тиквата често е пренебрегвана в менюто на повечето хора, но плодовият зеленчук притежава редица здравословни ползи, като представлява истинска суперхрана за отслабване.

Д-р Сет Ранкин от "London Doctors Clinic" изтъква пред "Daily Star" начинът, по който тиквата ни кара да се чувстваме сити за по-дълго време.

Тайната се крие във фибрите (0,5 гр на 100 гр тиква), които ни пазят от изкушението да залъгваме глада с нездравословни междинни хранения. Една порция тиква съдържа 3 гр фибри и само 49 калории, което е отлична храна за хората, спазващи диета.

Тиквата съдържа повече калий дори от бананите, което помага на тялото да се възстанови след тежки физически упражнения.

Оранжевият плодов зеленчук е богат на витамин А, като 100 гр тиква съдържат 170% от дневната препоръчителна доза. Това се отразява добре върху здравето на очите, особено в по-мрачните зимни денонощия. Ефектът се допълва от наличието на антиоксидантите лутеин и зеаксантин.

Тиквата е богата още на витамин С, който помага на имунната система да се бори с инфекциите.

Тиквата е полезна за настроението и психичното здраве, тъй като съдържа трипрофан - прекурсор на хормона на щастието серотонин в мозъка.

А съдържанието на фитостероли се бори с "лошия" холестерол в организма, който е опасен за функционирането на сърдечно-съдовата система в организма.

Освен всичките изброени ползи, тиквата ще ви накара да изглеждате по-млади, тъй като бета-каротенът предпазва кожата от вредните UV лъчи на слънцето.

Е, кой иска да опита тиквената крем супа на Инспектор N-JOY, защото имаме рецептата!