Сашими е вид суши, начин на поднасяне на сурови морски дарове. Овкусяват се предимно с бистри сосове - соев, оризов оцет. Особеното при сашимито, за различка от другите видове суши - нагири, маки, оши и други, е, че при него не се използва ориз. За пикантност се добавя уасаби и маринован джинджифил. Често се гарнират с тънко нарязани зеленчуци - репички, краставици, морков, или кълнове - алфа-алфа, соеви и др.

Приготвянето и консумирането на риба, особено сурова, не е много характерно за българската кухня. Но ако сте любители на здравословното хранене (рибата е богата на омегатри киселини, витамин А, витамин В, селен, фосфор и цинк) и обичате да опитвате нови вкусове, сашимито ще ви хареса.

Една от най-достъпните - като наличност и цена в магазинната мрежа, риби в България, подходяща за сашими, е рибата тон. Може да се направи и със сьомга, лаврак, скумрия, сепия и др.

Поставете филето за няколко часа в хладилник преди да започнете да го обработвате. Стегнатото месо се реже по-лесно.


С остър нож нарежете рибата тон на малки кубчета. Друг вариант е да я нарежете на тънки ленти.


В отделна купичка смесете соев сос и уасаби. Съотношението зависи от това дали соевият сос е тъмен или светъл, дали уасабито е лютиво, или с по-лек вкус, както, разбира се, и от личните ви предпочитания. Декорирайте с цвете от уасаби. Наситено зеленият му цвят чудесно контрастира с розовото на рибата. Потапяйте всяка хапка в соса преди консумация. Изстуденото бяло вино е чудесна добавка към домашното сашими.