.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

10 мита за слънцезащитата, които разбиваме

Даяна Петкова | преди 46 седмици
слънцезащита
Снимка: iStock
Нанасяме грешно слънцезащитните продукти - ето защо

В най-отпускарския месец, когато слънцето е най-жарко, е изключително важно да знаем как да защитим кожата си от вредните слънчеви лъчи. Можем ли да изгорим през прозореца на колата? По-ефективен ли е слънцезащитния продукт с SPF 100 от този с 50? Разбиваме 10 мита за слънцезащитата със следващите факти!

Мит 1: Всеки слънцезащитен продукт работи по същия начин, независимо каква формула има

Факт: Слънцезащитните продукти с химични филтри работят като абсорбират вредните слънчеви лъчи, докато тези с физични ги отразяват. Някои комбинират както химични, така и физични съставки за оптимална защита. Ако кожата ви е чувствителна, най-добре използвайте физичните, тъй като има по-малък шанс да предизвикат дразнимост.

10 продукта за слънцезащита, от които ще имате нужда за лято 2017

Мит 2: Трябва да нанесем слънцезащита в момента, когато отидем на плажа

Факт: Облъчени сте от лъчите на слънцето още щом излезете навън, така че нанесете продукта половин час преди да тръгнете, за да дадете време на кожата ви да го абсорбира.

слънцезащита
Снимка: iStock

Мит 3: Имам по-тъмна кожа и почти не изгарям, значи не е нужно да нанасям слънцезащита

Факт: Всички типове кожа имат нужда от ежедневна защита. Ако имате по-тъмна кожа сте една идея по-защитени от вредните UV лъчи, защото имате повече меланин, но все пак има риск за рак на кожата. 

Мит 4: Всички слънцезащитни продукти са ефективни срещу вредните UVA и UVB лъчи

Факт: Ефективни са единствено тези, които в описанието им пише, че защитават от двата типа лъчи. Въпреки че UVB лъчите са тези, от които изгаряме, UVA лъчите предизвикват стареенето на кожата, а двата увеличават риска от рак на кожата.

Мит 5: Можем да изгорим през прозореца на колата

Факт: Стъклото на автомобилите блокират вредните UVB лъчи, така че няма да изгорите, но пък не сте защитени от UVA лъчите.

Мит 6: Ако нанесем слънцезащитата правилно, сме защитени изцяло

Факт: Нито един продукт не блокира изцяло вредните лъчи. Поради тази причина е важно да носите защитно облекло или да избягвате плажа между 14-16 следобед, когато слънцето е най-силно.

Кои зони на тялото са най-податливи към увреждане от слънцетоТези области са често пренебрегнати и незащитени през лятото

Мит 7: Нужно е да нанасям слънцезащита само, когато слънчевите лъчи са най-силни

Факт: Шанса да изгорите е най-голям между 12 и 16 ч., но дерматолози съветват, че е важно да нанасяте слънцезащита по всяко време и на два часа. Макар UVB лъчите да са най-силни към обяд, UVA лъчите са все така силни през целия ден.

Мит 8: Автобронзантите дават ефективна слънцезащита

Факт: Освен ако няма в описанието на продукта SPF, автобронзантите не осигуряват никаква защита от слънцето.

Мит 9: SPF 100 е двойно по-ефективен от SPF 50

Факт: SPF 50 защитава срещу 98% от UVB лъчите, докато SPF 100 – срещу 99%, така че предимството е минимално. Не се лъжете просто от по-високия фактор, но специалистите препоръчват да си вземете с поне 30 SPF.

Мит 10: Около 80% от щетите за кожата от слънчевите лъчи възникват преди 18-годишна възраст

Факт: Вредата се натрупва през целия живот. Всъщност само около 23% от нея възниква преди да навършите пълнолетие.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?